Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


Turizmusmarketing és protokoll

Turizmusmarketing és protokoll
4 800 Ft

Sok könyv jelent már meg marketing témában, de kevés olyan, ami a szolgáltatások marketingjével, vagy főleg a turizmus marketingjével foglalkozna. A piacon eddig elérhető ilyen jellegű kiadványok elsősorban egyetemistáknak, szakembereknek készültek, főleg elméleti jelleggel. A turisztikai technikus képzésben azonban olyan tankönyvre van szükségünk, mellyel a mindennapi szakmai tevékenységünkhöz szükséges tudást, készségeket sajátítjuk el. A kiadvány az elmélet mellett a gyakorlati alaptudás megszerzését is elősegíti.

Reményeink szerint most egy ilyen könyvet tartanak a kezükben. Az elméleti kereten túl gyakorlati feladatokat, egy szinte az egész könyvön végigvonuló projektmunkát is tartalmaz.

A marketing nagyon izgalmas területe a vállalkozások életének. Sokrétű tevékenységet takar, rengeteg tervezést, kreativitást igényel. A marketingkampányok lebonyolítása jól összeszokott team nélkül nem megy. Napi szinten változnak a lehetőségek, újabb és újabb eszközök jelennek meg. Nem szabad lemaradni. Ezért is lényeges, hogy a tankönyv egy alap, a benne levő tudást folyamatosan meg kell újítani.

Nem marketingszakemberek képzése a cél, de az utazási vállalkozások működtetéséhez feltétlenül szükséges, hogy legalább rálátásuk legyen a témára. Turisztikai szervezőként el kell adják összeállított utazási csomagjaikat, katalógusokat kell összeszerkeszteni, megjelenni kiállításokon, vásárokon. Idegenvezetőként „önmagukat” kell eladni. Egy-egy desztinációnak, attrakciónak magához kell vonzania a látogatókat. Mindehhez adja meg az alapokat a marketing.

A tankönyv feldolgozása során legyenek kritikusak, merészek, kreatívak. Egy-egy szokatlan, jó ötlet mindennél többet ér!

A nyomtatott könyvhöz annak online elérhető verziója is jár, amely tartalmazza a kiadvány teljes anyagát kiegészítő feladatokkal, fotókkal, érdekességekkel és a tankönyvben szereplő írásbeli feladatok megoldásával.

Sikeres tanulást kíván a szerző, a szerkesztő és a kiadó!

 

  • TARTALOMJEGYZÉK
    Előszó
    Hogyan használjuk a könyvet?
      1. A marketing története, fogalma, fejlődése
        1.1. A marketing története
        1.2. A marketing fogalma
        1.3. A marketing fejlődése
        1.4. Turizmusmarketing
      2. Marketingmenedzsment, marketingstratégia
        2.1. A marketing időbeli síkjai
        2.2. A marketing egymásra épülő rendszere
        2.3. A marketingtervezés folyamata
        2.4. A marketing eszköztára, a marketingmix
      3. Fogyasztói magatartás és a vásárlási döntés folyamata
        3.1. A fogyasztói magatartást befolyásoló tényezők
        3.2. A vásárlási döntés folyamata a turizmusban
        3.3. A vásárlási döntés típusai a turizmusban
          3.3.1. Szokásokon alapuló vásárlás
          3.3.2. Problémamegoldó vásárlás
          3.3.3. Impulzusvásárlás
      4. Piacszegmentálás, célcsoportok
        4.1. A piac szegmentálás és a szegmens fogalma
        4.2. A szegmentálás szintjei
        4.3. Szegmentálási kritériumok, szempontok
        4.4. Utastipológiák
          4.4.1. Hahn-féle (1974) tipológia
          4.4.2. Plog-féle tipológia
          4.4.3. Smith-féle tipológia
        4.5. Célpiac meghatározása
      5. Piackutatás
        5.1. A piackutatás elméleti alapjai
          5.1.1. Információgyűjtés modelljei
        5.2. Piackutatási módok
          5.2.1. Szekunder piackutatás
          5.2.2. Primer piackutatás
      6. Célok és stratégiák
        6.1. Célok meghatározása
        6.2. Stratégiák meghatározása
          6.2.1. Termék-piacfejlesztési stratégiák
          6.2.2. Növekedési stratégiák
      7. Termék-/Szolgáltatáspolitika
        7.1. A szolgáltatásmarketing sajátosságai
        7.2. A turisztikai termék
          7.2.1. A szálloda mint termék elemei
          7.2.2. Az idegenvezetői szolgáltatás elmei
          7.2.3. Az utazási vállalkozás mint termék elemei
          7.2.4. A desztináció kínálati elemei:
        7.3. Az utazási csomag
          7.3.1. Személyre szabott csomagajánlat
          7.3.2. Dinamikus csomagalkotás
        7.4. Márkázás, arculat, imázs
          7.4.1. Branding
      8. Árpolitika
        8.1. Árképzés
        8.2. Az árképzés folyamata
          8.2.1. Árrés
          8.2.2. Fedezeti pont
          8.2.3. Versenytárs alapú módszer
          8.2.4. Ajánlattételen alapuló módszer
        8.3. Utazási vállalkozások árképzése, árpolitikai intézkedései
        8.4. Szállodák árképzése, árpolitikai intézkedései
        8.5. A vendéglátás árképzése
        8.6. Idegenvezetés és az árpolitika
      9. Értékesítési (disztribúciós) politika
        9.1. Az értékesítés direkt és indirekt formái
          9.1.1. Direkt értékesítés
          9.1.2. Indirekt értékesítés
        9.2. Utazásszervezők mint értékesítők
        9.3. Utazásközvetítők mint értékesítők
        9.4. Egyéb lehetőségek az értékesítésre
        9.5. Az internet szerepe az értékesítésben
      10. Kommunikációs politika
      11. A reklám mint marketingkommunikációs eszköz
        11.1. A reklám fogalma, működése
        11.2. Fajtái
        11.3. Reklámhordozók
        11.4. Reklámeszköz
          11.4.1. A reklám elemei
          11.4.2. Hirdetések (újság, digitális felület)
          11.4.3. Plakát
          11.4.4. Prospektusok
          11.4.5. TV-spotok, reklámfilmek
          11.4.6. Digitális platformokon használt reklámeszközök
          11.4.7. Honlapok szerepe a marketingkommunikációban
        11.5. Új utakon
          11.5.1. Ambient marketing
          11.5.2. Buzz vagy „word-of-mouth" marketing
          11.5.3. Vírusmarketing
          11.5.4. Astroturfing
          11.5.5. Metaverzum
        11.6. Reklámkampány tervezése
        11.7. A reklám gazdasági és társadalmi hatásai
      12. Public Relations mint marketingkommunikációs eszköz
        12.1. A fogalom meghatározása
        12.2. A PR célcsoportjai
        12.3. A PR eszközei a turizmusban
          12.3.1. Filmek
          12.3.2. Roadshow
          12.3.3. Kiállítások, vásárok
          12.3.4. Sajtókapcsolatok, médiakapcsolatok
        12.4. Szponzorálás
        12.5. Fundraising
      13. A Sales Promotion mint marketingkommunikációs eszköz
        13.1. Fogalommeghatározás
        13.2. Fogyasztók, mint célcsoport (vásárlásösztönzés)
        13.3. Közvetítők (eladásösztönzés)
        13.4. Saját alkalmazottaink (eladásösztönzés)
        13.5. Eladáshely, üzlethelyiség
      14. Personal Selling mint marketingkommunikációs eszköz
        14.1. A személyes eladás fogalma, feladata
        14.2. Telefonos értékesítés
        14.3. Live-chat eladás
        14.4. Tárgyalás folytatása személyes találkozáskor
          14.4.1. Szervezési előkészületek
          14.4.2. Tartalmi előkészületek
      15. Direkt marketing
        15.1. A direkt marketing története és fogalma
        15.2. Telemarketing
        15.3. Postai DM
        15.4. Elektronikus DM (e-mail, sms, mms)
      16. Közösségi média szerepe a marketingben
        16.1. A PESO-modell
        16.2. Közösségi média
          16.2.1. Fotók megosztása
          16.2.2. A vélemény megosztása
          16.2.3. Sztorik megosztása
          16.2.4. Videók megosztása
          16.2.5. Facebook- és Google-hirdetések
        16.3. Influencerek
        16.4. Podcast
      17. Visszacsatolás
      18. A turizmusmarketing szintjei
        18.1. Nemzetközi szint
        18.2. Nemzeti szint
          18.2.1. Országimázs
          18.2.2. Partnerség
        18.3. Térségi szint
        18.4. Helyi/települési szint
          18.4.1. Mi mindent tudnak tenni a helyi szervezetek?
          18.4.2. Tourinfom irodák
      19. Szervezeti marketing
        19.1. A szervezeti vásárlók három csoportja
        19.2. Beszerzési helyzetek
        19.3. Új beszerzés során a folyamat
      20. Etikett és protokoll
        20.1. Alapfogalmak
        20.2. Temperamentum és viselkedés
        20.3. Alapvető udvariassági formák
          20.3.1. Köszönés
          20.3.2. Bemutatkozás, bemutatás
          20.3.3. Megszólítás
          20.3.4. Pontosság
          20.3.5. Társalgás
        20.4. Nem verbális kommunikáció
          20.4.1. Testmozgás (a testbeszéd)
          20.4.2. Térközszabályozás
          20.4.3. Kulturális emblémák
        20.5. Az írásbeli kapcsolattartás protokollja
          20.5.1. A hivatalos levél
          20.5.2. Az elektronikus levél
          20.5.3. A meghívó
        20.6. Netikett
        20.7. Étkezési kultúra
        20.8. Nyilvános szereplés
          20.8.1. A nyilvános szereplés felépítése
          20.8.2. Néhány apróság az előadáshoz, a beszédtechnikához
        20.9. Öltözködés protokolláris szempontból
          20.9.1. Jól ápoltság
          20.9.2. Alkalmi öltözet különböző rendezvényeken (dress code)
      21. Protokolláris rendezvények és nemzetközi protokoll
        21.1. Rendezvények típusai
          21.1.1. Állami rendezvények
          21.1.2. Diplomáciai szintű rendezvények
          21.1.3. Tudományos és társadalmi rendezvények
        21.2. Étkezéssel egybekötött rendezvények
          21.2.1. Álló alkalmak
          21.2.2. Ültetett alkalmak
          21.2.3. Álló-ülő fogadás
        21.3. Nemzetközi protokoll
          21.3.1. Olaszország
          21.3.2. Spanyolország
          21.3.3. Franciaország
          21.3.4. Görögország
          21.3.5. Törökország
          21.3.6. Németország
          21.3.7. Ausztria
          21.3.8. Svájc
          21.3.9. Nagy-Britannia
          21.3.10. Lengyelország
          21.3.11. Csehország
          21.3.12. Szlovákia
          21.3.13. Szlovénia
          21.3.14. Horvátország
          21.3.15. Szerbia
          21.3.16. Románia
          21.3.17. Arab országok
          21.3.18. Izrael
          21.3.19. USA
          21.3.20. Ázsia
    Irodalomjegyzék
    Képek és videók jegyzéke
    Tárgymutató
    Tartalomjegyzék
  • Cím
    Turizmusmarketing és protokoll
    Szerző
    Nemesné Lengl Marianna
    Kiadó
    Szega Books Kft.
    Kiadói kód
    GS-8-21
    ISBN
    9786155720758
    Kiadási év
    2023