Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


Cukrászati termelés alapjai

Cukrászati termelés alapjai
3 900 Ft

Cziráki Marietta és Molnár Kristóf tankönyvsorozatának harmadik kötete, a GS-8-03 Cukrászati termelés alapjai 2021 őszén készült el, és már szerepel a hivatalos tankönyvlistán.

Ahogy szerzőink GS-8-01 Vendégtéri értékesítés alapjai és GS-8-02 Ételkészítés alapjai c. könyve, úgy ez a kiadvány is a 2020-ban megjelent programtantervek, illetve képzési és kimeneti követelmények alapján készült az ágazati alapoktatás számára. Bevezető tankönyv: használata segítségével a tanulók megismerkednek a cukrász szakma alapjaival. Olyan alapszintű tudást szereznek, amelyre a későbbi tanévek szakmai ismeretei ráépülhetnek. Abban is bízunk, hogy a kiadvány felkelti az olvasók érdeklődését, és arra ösztönzi őket, hogy tanulmányaik során egyre jobban elmélyedjenek a cukrászatban, mindig nyitottak legyenek a szakma újításaira, és elkötelezetté váljanak az iránt, hogy minőségi alapanyagokból, odafigyeléssel alkossanak.

A könyv olyan témák köré szerveződik, mint a munkahelyi viselkedés szabályai, a termelőtér helyiségei, eszközei, gépei, a felhasznált alapanyagok jellemzői (beleértve az allergizáló tulajdonságokat), valamint a cukrász alaptészták elkészítése. A tananyagot számos színes illusztráció (fotók és a szöveges részek értelmezését segítő ábrák), élelmiszer-biztonsági tudnivalók, szakmai párbeszédek és érdekességek egészítik ki. 

Tartalom

  1. Milyen lesz a munkahelyünk?
  2. Mi minden található a termelőtérben?
  3. Milyen elvárásoknak kell megfelelnünk?
  4. Hogyan alakul egy napunk?
  5. Mi kerülhet a desszertekbe?
  6. Mely élelmiszerek okozhatnak egészségügyi panaszokat?
  7. Cukrász alaptészták
  8. Miből áll az alapvizsga? (Digitális extra fejezet)
  • TARTALOMJEGYZÉK
      1. Milyen lesz a munkahelyem?
        1.1. A cukrász szakma fejlődése, jelentősége
          1.1.1. A cukrászat rövid története
          1.1.2. Néhány jellemző trend
        1.2. A cukrász szakma néhány meghatározó alakja
          1.2.1. Cukrászok a nagyvilágból
          1.2.2. Néhány újító magyar cukrász
        1.3. A cukrász feladatai
        1.4. Különböző munkalehetőségek, munkahelytípusok
          1.4.1. Cukrászüzemek, cukrászdák
          1.4.2. Cukrásztermékek a cukrászdákon kívül
      2. Mi minden található a termelőtérben?
        2.1. Raktárak
          2.1.1. Szárazáruraktár
          2.1.2. Nehézáru raktár
          2.1.3. Hűtőraktárak
        2.2. Előkészítő helyiségek
          2.2.1. Tojáselőkészítő
          2.2.2. Gyümölcs-zöldség előkészítő
        2.3. Termelőhelyiségek
        2.4. Mosogatóhelyiségek
        2.5. Gépek, eszközök, Berendezések
          2.5.1. Gépek
          2.5.2. Különleges eszközök
          2.5.3. Berendezések
        2.6. Kézi eszközök
      3. Milyen elvárásoknak kell megfelelnünk?
        3.1. Képességek és készségek
        3.2. Szakmai képesítés
        3.3. Elvárások a munkahelyen
          3.3.1. Személyi higiénia
          3.3.2. Munkavédelmi és biztonsági elvárások
      4. Hogyan alakul egy napunk?
        4.1. A cukrász feladatai
        4.2. Előkészítő tevékenységek
          4.2.1. Vételezés, mérés, adagolás
          4.2.2. Zöldségek, gyümölcsök előkészítése
          4.2.3. Tojáselőkészítés
          4.2.4. Szárazáruk előkészítése
          4.2.5. Hűtött áruk előkészítése
          4.2.6. Gépek és eszközök előkészítése
        4.3. Termékkészítési feladatok
          4.3.1. Félkész termékek
        4.4. Tészták készítése és feldolgozása
          4.4.1. A tészta készítése
          4.4.2. A tészta lazítása
          4.4.3. A tészta sütése
          4.4.4. Sütés utáni műveletek
        4.5. Egyéb műveletek
        4.6. Késztermékek előállítása
          4.6.1. Befejező műveletek
          4.6.2. Fagylalt készítése
        4.7. Munka az expediálóban
        4.8. Értékesítési feladatok
        4.9. A műszak vége felé
          4.9.1. A következő munkanap előkészületei
          4.9.2. Takarítás
          4.9.3. A műszak zárása
      5. Mi kerülhet a desszertekbe?
        5.1. Gabonafélék és a belőlük készülő termékek
          5.1.1. Gabonafélék
          5.1.2. Gabonaalapú nyersanyagok
        5.2. Tej és tejtermékek
          5.2.1. Fogyasztási tejek
          5.2.2. Tejkészítmények
          5.2.3. Tejtermékek
          5.2.4. Tartósított tejtermékek
        5.3. Tojás
          5.3.1. A tojás részei
          5.3.2. A tojás jelölése
          5.3.3. A tojás felhasználása
        5.4. Édesítőszerek
          5.4.1. Természetes édesítők
          5.4.2. Cukorpótló szerek
          5.4.3. Mesterséges édesítőszerek
        5.5. Kakaó
          5.5.1. A kakaó és a csokoládé rövid története
          5.5.2. A kakaó termesztése és a csokoládékészítés
          5.5.3. Alap csokoládéfajták
        5.6. Gyümölcsök
          5.6.1. A gyümölcstermesztés történelme
          5.6.2. A magyarországi gyümölcstermesztés napjainkban
          5.6.3. A gyümölcsfogyasztás jelentősége
          5.6.4. A gyümölcsök gyakorlati csoportosítása
        5.7. Magvak, magkrémek
        5.8. Liofilizált termékek
        5.9. Segéd- és adalékanyagok
          5.9.1. Színezőanyagok, ételfestékek
          5.9.2. Egyéb adalék- és segédanyagok
      6. Mire lehetünk érzékenyek?
        6.1. Ételallergia
        6.2. Ételintolerancia
        6.3. Az allergén anyagok jelölése
        6.4. Az allergének helyettesítése
          6.4.1. A tejtermékek helyettesítése
          6.4.2. Gluténtartalmú gabonák helyettesítése
          6.4.3. A tojás helyettesítése
      7. Cukrász alaptészták
        7.1. Felvert tészták
          7.1.1. Piskóták
        7.2. Omlós tészták
          7.2.1. Gyúrt omlós (linzi) tészták
          7.2.2. Kevert omlós tészták
        7.3. Forrázott tészták
        7.4. További nagy tésztacsoportok
          7.4.1. Élesztős tészták
          7.4.2. Vajas tészták
          7.4.3. Hengerelt tészták
          7.4.4. Mézes tészták
      8. Miből áll az alapvizsga? - Digitális extra fejezet
  • Cím
    Cukrászati termelés alapjai
    Szerző
    Cziráki Marietta - Molnár Kristóf
    Kiadó
    Szega Books Kft.
    Kiadói kód
    GS-8-03
    ISBN
    9786155720475
    Kiadási év
    2021