Faanyagismeret I.
2018-ban továbbfejlesztettük kiadónk korábbi faipari anyagtannal foglalkozó kiadványait, és tartalmukat az aktuális tantervi követelményekhez illesztettük.
Az új, háromkötetes sorozat első része négy fő témát dolgoz fel. A fa mint ipari nyersanyag című fejezetben az erőgazdálkodással és annak termékeivel ismerkedhetünk meg. A fa szerkezeti felépítése című fejezet a faanyag mikroszkópos és makroszkópos szerkezetét tárgyalja gazdag ábra- és fotóanyaggal. A fatest kémiai összetétele című fejezet a fát alkotó vegyületekkel és azok tulajdonságaival foglalkozik. A könyv kétharmadát kitevő negyedik fejezetben, Az ipari haszonfák címűben katalógusszerűen mutatjuk be a legfontosabb lombos, tűlevelű és egzóta fafajok jellemzőit. E fejezet csak színes képanyagot tartalmaz, így segíti a tanulókat a fafajok felismerésében.
A kötetben a számos ábra és fotó mellett műveltető, fejezetközi feladatok és a megszerzett tudás ellenőrzésére alkalmas fejezetzáró feladatlapok is találhatók.
A NYOMTATOTT KÖNYV ELSŐ FELE SZÜRKE NYOMÁSÚ, MÁSODIK FELE PEDIG SZÍNES (ez a fafajok jellemzőinek felismerését segíti). A nyomtatott könyv online verziója, mely ajándékba jár a könyvhöz, teljes egészében színes.
Kinek ajánljuk?
- Asztalos és faipari technikus tanulóknak.
- Szaktanároknak, akik nyitottak a digitális tartalmakkal, pl. plusz képekkel, képsorozatokkal támogatott tanításra.
- Azoknak a szakembereknek, akik az egyes ipari haszonfák tulajdonságai és felhasználása iránt érdeklődnek, és egy gazdagon illusztrált kiadványt keresnek.
-
TARTALOMJEGYZÉK1. A fa mint ipari nyersanyag1.1. Az erdő1.2. A Föld erdősültsége, a fafajok megoszlása1.3. Erdőgazdálkodás1.4. Elsődleges és másodlagos feldolgozás, faipari nyers- és alapanyagok1.5. Erdei választékok1.5.1. Ipari fa1.5.1.1. Erdei késztermékek1.5.1.2. Elsődleges feldolgozásra kerülő erdei választékok1.5.2. Tűzifa2. A fa szerkezeti felépítése2.1. A fa mint növény, a fotoszintézis2.2. A növényi sejt felépítése2.2.1. A protoplazma: a sejt élő alkotóinak összessége2.2.2. A sejt élettelen alkotói2.2.3. A fa sejtjeinek alakja2.3. A sejtfal kialakulása és szerkezete2.3.1. A sejtfalak rétegződése2.3.2. A sejtfal szubmikroszkópos szerkezete2.3.3. A sejtfalak gödörkézettsége2.3.4. A sejtfalak megvastagodásai2.4. A fatest mikroszkópos szerkezete2.4.1. A fa szövetei2.4.1.1. A fa osztódó szövetei2.4.1.2. A fa állandósult szövetei2.4.2. A fa- és háncstest szöveteit felépítő sejtek2.4.2.1. Vízszállító sejtek2.4.2.2. Szilárdító sejtek2.4.2.3. Tápanyagszállító és -raktározó sejtek2.4.3. A fa szövetrendszerei2.5. A fa makroszkópos szerkezete2.5.1. Anatómiai metszetek és irányok2.5.2. A fa mint inhomogén és anizotrop anyag2.5.3. Elsődleges makroszkópos meghatározók2.5.3.1. Az évgyűrűk2.5.3.2. Az edények2.5.3.3. A bélsugarak2.5.3.4. A gyantajáratok2.5.4. Másodlagos makroszkópos meghatározók2.5.4.1. A szíjács2.5.4.2. A geszt2.5.4.3. A kéreg2.5.4.4. A bél2.5.4.5. A bélfoltok3. A fatest kémiai összetétele3.1. A fa elemi összetétele3.2. A fa vegyületei3.2.1. A sejtfalalkotó szerves anyagok (vázanyagok)3.2.2. A járulékos szerves anyagok3.2.3. A fa szervetlen anyagai4. Az ipari haszonfák4.1. Tűlevelű fafajok4.1.1. A tűlevelű fafajok elterjedése4.1.2. A tűlevelű fafajok általános szöveti tulajdonságai4.1.3. A tűlevelű fafajok általános műszaki tulajdonságai4.1.4. A tűlevelűek felhasználási területei4.1.5. A tűlevelű fafajok katalógusa4.1.5.1. Lucfenyő (Picea abies Karst.)4.1.5.2. Jegenyefenyő (Abies alba Mill.)4.1.5.3. Erdeifenyő (Pinus silvestris L.)4.1.5.4. Feketefenyő (Pinus nigra L.)4.1.5.5. Simafenyő (Pinus strobus L.)4.1.5.6. Vörösfenyő (Larix decidua Mill.)4.1.5.7. Tiszafa (Taxus baccata L.)4.1.5.8. Duglászfenyő (Pseudotsuga douglasii carr.)4.2. Lombos fafajok4.2.1. A lombos fafajok elterjedése4.2.2. A lombos fafajok szöveti tulajdonságai4.2.3. A lombos fafajok műszaki tulajdonságai4.2.4. A lombos fafajok felhasználási területei4.2.5. Gyűrűslikacsú lombos fák katalógusa4.2.5.2. Szelídgesztenye (Castanea sativa MILL.)4.2.5.3. Fehér akác (Robinia pseudoacacia L.)4.2.5.4. Fehér eperfa (Morus alba L.)4.2.5.5. Magas kőris (Fraxinus excelsior L.)4.2.5.6. Mezei szil (Ulmus minor MILL.)4.2.5.7. Madárcseresznye (Prunus avium L., Cerasus avium MOENCH.)4.2.6. Szórtlikacsú lombos fák katalógusa4.2.6.1. Bükk (Fagus sylvatica L.)4.2.6.2. Gyertyán (Carpinus betulus L.)4.2.6.3. Közönséges dió (Juglans regia L.) és fekete dió (Juglans nigra L.)4.2.6.4. Juhar (Acer nemzetség)4.2.6.5. Nyír (Betula pendula ROTH.)4.2.6.6. Körtefa (Pyrus communis L.)4.2.6.7. Platán (Platanus nemzetség)4.2.6.8. Mézgás éger (Alnus glutinosa GAERTN.)4.2.6.9. Hárs (Tilia nemzetség)4.2.6.10. Nyár (Populus nemzetség)4.2.6.11. Fehér fűz (Salix alba L.)4.2.6.12. Vadgesztenye (Aesculus hippocastanum L.)4.3. Trópusi fafajok4.3.1. A trópusi fafajok elterjedése4.3.2. A trópusi fafajok általános szöveti tulajdonságai4.3.3. A trópusi fafajok műszaki tulajdonságai4.3.4. A trópusi fafajok felhasználási lehetőségei4.3.5. Délkelet-ázsai fafajok katalógusa4.3.5.1. Meranti (Shorea nemzetség)4.3.5.2. Teak (Tectona grandis)4.3.5.3. Paliszander (Dalbergia latifolia)4.3.5.4. Gumifa (Hevea brasiliensis)4.3.6. Afrikai fafajok katalógusa4.3.6.1. Mahagónifélék4.3.6.2. Afzelia (Afzelia bipidensis vagy Doussie bipidensis)4.3.6.3. Afrormosia (Pericopsis elata)4.3.6.4. Okumé (Aucoumae klaineana)4.3.6.5. Ében (Diospyros celebica)4.3.6.6. Koto (Pterygota macrocarpa)4.3.6.7. Wengé (Millettia laurentii)4.3.7. Közép- és dél-amerikai fafajok katalógusa4.3.7.1. Pockfa (Guaiacum officinale)4.3.7.2. Balsafa (Ochroma lagopus)4.3.8. Eukaliptuszok (Eucalyptus nemzetség) katalógusa
-
Cím Faanyagismeret I.Szerző Veres RékaKiadó Szega Books Kft.Kiadói kód GS-4-27ISBN 9786155720123Kiadási év 2023
- Antikvár könyvek
- Egészségügy - Szociális szolgáltatások
- Elektrotechnika - Elektronika
- Élelmiszeripar
- Építőipar
- Faipar
- Gépészet
- HVG Kiadó könyvei
- Idegenforgalom
- Informatika
- Kereskedelem
- Környezetvédelem - Vízgazdálkodás
- Közgazdaság
- Közlekedés - Geodézia
- Logisztika
- Marketing
- Mezőgazdaság - Erdészet
- Munkavédelem - Foglalkoztatás (általános)
- Népművészet - Kommunikáció
- Szépségipar
- Vendéglátás