Pincér leszek I.
Pincér leszek I. című tankönyvünk a pincér-vendégtéri szakember és a vendégtéri technikus tanulók számára készített kétkötetes könyvsorozatunk első darabja.
Szerzője Molnár Kristóf szakoktató. Kiadónknál megjelent, Cziráki Mariettával közösen jegyzett könyveit, a turizmus-vendéglátás ágazat négykötetes alapozó kiadványait már ismerhetik az olvasók. A Pincér leszek könyvsorozat felépítése, arculata, pedagógiai szemlélete az alapozó kiadványok hagyományát viszi tovább.
Az I. kötet az általános szakmai ismeretek elsajátítását támogatja. 1. fejezetében részletesen megismerkedhetünk a felszolgálás és a terítés szabályaival, különös tekintettel a díszterítésre. Az értékesítés folyamata, az ajánlás és a felülértékesítés (upselling) a 2. fejezet kiemelt témái. A 3. fejezetben a menük összeállításának szempontjai és a menüszerkesztés gyakorlati tudnivalói kerülnek sorra. A kötet második felében, a 4. fejezettől az ételismereti tudnivalók következnek. Ezeket megtanulva megfelelő fogásokat ajánlhatunk vendégeinknek, és megválaszolhatjuk készítési eljárásokra és összetevőkre, allergénekre vonatkozó kérdéseiket. A további szakmai ismeretek, mint például az italismeret, a II. kötet témái lesznek.
A nyomtatott könyvhöz annak online elérhető verziója is jár, amely tartalmazza a kiadvány teljes anyagát kiegészítő fotókkal és érdekességekkel, és olyan oktatási platformokba is beilleszthető, mint például a Google Classroom vagy a Moodle.
Az I. kötet tartalma:
- Felszolgálási ismeretek
- Az értékesítés folyamata
- Menüírás, menüszerkesztés
- Konyhatechnológiai alapismeretek
-
TARTALOMJEGYZÉKElőszó1. Felszolgálási ismeretek1.1. Vendégszeretet1.2. A felszolgálás személyi feltételei: hogyan viselkedjünk?1.2.1. A felszolgálás általános szabályai1.2.2. Biztonsági szabályok1.2.3. Higiéniai szabályok1.2.4. Vendégtéri etikett, protokoll és kommunikáció1.3. Tárgyi feltételek1.3.1. Eszközök1.3.2. Üvegáru1.4. Étkezések1.4.1. Reggeli étkezések1.4.2. Délelőtti étkezések1.4.3. Ebédidő1.4.4. Délutáni étkezések1.4.5. Esti étkezések1.5. Terítési módok1.5.1. Terítés reggelihez1.5.2. Terítés uzsonnához, délutáni teához1.5.3. Terítés ültetett büfés étkezésekhez1.5.4. Különleges terítési formák1.5.5. Díszterítés1.6. Felszolgálási módok, a felszolgálás menete1.6.1. Tányérszerviz1.6.2. Tálszerviz1.6.3. Felszolgálás éttermi kocsiról1.6.4. Büfészerviz1.6.5. Menüztetés1.6.6. Pultnál történő felszolgálás1.6.7. Étlap szerinti főétkezések lebonyolítása1.6.8. Rendezvényen való felszolgálás1.6.9. Szobaszerviz2. Az értékesítés folyamata2.1. Az értékesítés folyamata2.2. Napi teendők2.2.1. Munkába érkezés2.2.2. Nyitás előtti műveletek2.2.3. Kitekintés: vendégtípusok2.2.4. Nyitvatartás alatti feladatok2.2.5. Zárás utáni teendők3. Menü és marketing3.1. Étlap3.1.1. Az étlap felépítése és megjelenítése3.1.2. Étlap és Itallap szerkesztése3.2. A bankettkínálat kialakítása3.2.1. A menü összeállításának szempontjai3.2.2. Menükártya3.3. Séfajánlat (táblás ajánlat)3.3.1. A menüalkotásban részt vevő munkakörök hatása3.4. Az étterem marketingstratégiája4. Konyhatechnológiai alapismeretek4.1. Pékáruk4.1.1. A kenyérfélék és pékáruk fajtái4.1.2. A pékáruk felszolgálása4.2. Reggeli ételek4.2.1. Trendek a reggeli szolgáltatásban4.2.2. A reggeli ételek felszolgálása és terítés4.2.3. A reggeli ételek fajtái4.3. Fogadófalatkák, előételek4.3.1. Fogadófalatkák/Amuse-bouche4.3.2. Előételek4.4. Hidegkonyhai ételek4.4.1. Saláták és önteteik4.4.2. Szendvicsek4.4.3. Hentesáruk4.4.4. A hidegkonyhai termékek kiegészítő termékei4.5. Alaplevek és levesek4.5.1. Alaplevek4.5.2. Levesek4.5.3. Levesbetétek, kiegészítők4.5.4. Levesek felszolgálása4.6. Meleg ételek4.6.1. A meleg ételek elkészítésének alapvető konyhatechnológiai eljárásai4.6.2. Mártások4.6.3. Köretek és felszolgálásuk4.7. Húsok4.7.1. A húsok és az élelmiszer-biztonság4.7.2. A húsok elkészítési módjai4.7.3. Húsfélék és felszolgálásuk4.8. Befejező fogások4.8.1. Sajtok4.8.2. Desszertek4.8.3. Peti fourTárgymutatóIrodalomjegyzékKépek és QR-kódok jegyzéke, köszönetnyilvánításTartalomjegyzék
-
Cím Pincér leszek I.Szerző Molnár KristófKiadó Szega Books Kft.Kiadói kód GS-8-13ISBN 9786155720628Kiadási év 2023
- Antikvár könyvek
- Egészségügy - Szociális szolgáltatások
- Elektrotechnika - Elektronika
- Élelmiszeripar
- Építőipar
- Faipar
- Gépészet
- HVG Kiadó könyvei
- Idegenforgalom
- Informatika
- Kereskedelem
- Környezetvédelem - Vízgazdálkodás
- Közgazdaság
- Közlekedés - Geodézia
- Logisztika
- Marketing
- Mezőgazdaság - Erdészet
- Munkavédelem - Foglalkoztatás (általános)
- Népművészet - Kommunikáció
- Szépségipar
- Vendéglátás