Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


Pincérek ügyviteli feladatai

Pincérek ügyviteli feladatai
4 800 Ft

Tisztelt Oktatók! Kedves Tanulók!


Sokaknak okoz gondot a számolás és a papírmunka, azonban a magán- és szakmai életünkben egyiket sem kerülhetjük el. Amikor megkapjuk a fizetésünket, vásárolunk, számlát fizetünk, hitelt veszünk fel vagy épp félreteszünk egy bizonyos összeget havonta, bizony érdemes számolnunk. El kell tudnunk igazodni a pénzügyekkel kapcsolatos dokumentumokban is, hogy jó döntéseket hozhassunk.
Munkahelyünkön is hasznosítjuk ezt a tudást: standolunk, árut rendelünk, rendezzük a beszállító számláját, kimérjük az összetevőket, leltár során felmérjük a meglévő készletet. Pincérként ráadásul fizettetünk is: nagy körültekintést igényel, hogy az elszámolás rendben legyen. Csak néhány példa a sok közül, amikor alapvető matematikai készségekre, ügyviteli ismeretekre lesz szükségünk a szakmánkban.


Azt tapasztalatom, hogy a pénzügyi tudatlanság anyagilag kiszolgáltatottá teszi az embereket. Nem lehet sikeres egy vállalkozás sem, ahol nem tudnak megfelelően bánni a pénzzel, tervezni a költségekkel vagy a lehetséges bevétellel. Ebben a könyvben a legalapvetőbb ismereteket sajátítjuk el, melyre egy pincérnek a munkája során szüksége lehet. Bízom benne, hogy az itt tanultak az életben való könnyebb eligazodást is segítik majd. Ehhez kitartást és sok sikert kívánok!

A szerző:

Cziráki Marietta

  • TARTALOMJEGYZÉK

     

    Előszó
      1. Matematikai műveletek
        1.1. Összeadás
        1.2. Kivonás
        1.3. Szorzás
        1.4. Osztás
        1.5. Műveleti sorrend
        1.6. Kerekítés
          1.6.1. Matematikai kerekítés
          1.6.2. Jogszabályi kerekítés
        1.7. Százalékszámítás
        1.8. Mértékegység-átváltás
      2. Vállalkozások működtetése, ellenőrzése
        2.1. Vállalkozás alapítása
        2.2. Vállalkozás fogalma
          2.2.1. Vállalkozásokhoz kapcsolódó legfontosabb fogalmak
        2.3. Vállalkozási formák
          2.3.1. Egyéni vállalkozó
          2.3.2. Gazdasági társaságok
        2.4. A gazdasági társaságok megszűnése, átalakulása
          2.4.1. Válsághelyzet
          2.4.2. A csődeljárás
          2.4.3. A felszámolás
          2.4.4. A végelszámolás
          2.4.5. A vállalkozások átalakulása
        2.5. Vállalkozások ellenőrzése
          2.5.1. Ellenőrzést végző hatóságok, szervezetek
      3. Munkajog, adózás
        3.1. Alapvető munkaügyi ismeretek
        3.2. Adóügyi ismeretek
          3.2.1. Mi az adó?
          3.2.2. Az adózás alapelvei, céljai
          3.2.3. Az adó alanya, tárgya, csoportosítása
          3.2.4. Főbb adófajták
          3.2.5. Munkavállalót terhelő járulékok
          3.2.6. Hozzájárulások
      4. Üzleti főfolyamatok
        4.1. Beszerzés
          4.1.1. A beszerzés szempontjai
          4.1.2. Megrendelés adminisztrációja
          4.1.3. Rendelési mennyiség
          4.1.4. Áruátvétel
          4.1.5. Tömegszámítás
        4.2. Raktározás
          4.2.1. Vételezés
          4.2.2. Veszteségszámítás
        4.3. Termelés
        4.4. Értékesítés, szolgáltatás
          4.4.1. Értékesítés
          4.4.2. Szolgáltatás
      5. Árképzés
        5.1. A leggyakoribb árképzési módszerek
        5.2. Nyersanyag- és alapanyagérték
          5.2.1. Étel-nyersanyagérték (food cost)
          5.2.2. Ital-alapanyagérték (beverage cost)
        5.3. Az eladási ár felépítése
          5.3.1. Áfa, nettó és bruttó ár
          5.3.2. Az árrés
          5.3.3. Haszonkulcs, anyagfelhasználás-szint, árrésszint
          5.3.4. Árképzés Hk%, Af% és Ász% mutatókkal
          5.3.5. Árképzés mérlegeléssel
          5.3.6. Kedvezmény, felár számítása
          5.3.7. A borravaló és a szervizdíj
          5.3.8. Forgalmi adatok elemzése
      6. Jövedelmezőség
        6.1. A jövedelmezőség tényezői
          6.1.1. A bevétel
          6.1.2. Elábé (alapanyagérték)
          6.1.3. Árrés, árréstömeg
          6.1.4. Költség
          6.1.5. Eredmény
        6.2. Jövedelmezőségi számítások
          6.2.1. Jövedelmezőségi tábla
          6.2.2. Jövedelmezőség képletei, összefüggései
        6.3. A vállalkozás sikeressége
      7. Bizonylatolás
        7.1. Bizonylatok csoportosítása
        7.2. A bizonylatok kiállítása
        7.3. A bizonylatok javítása
        7.4. A bizonylatok megőrzése
        7.5. Szigorú számadás alá vont bizonylatok
          7.5.1. Nyugta
          7.5.2. Egyszerűsített számla
          7.5.3. Számla
          7.5.4. Online pénztárgépek naplója
          7.5.5. Tehergépjármű-menetlevél
        7.6. A szigorú számadási kötelezettség alá nem tartozó bizonylatok
          7.6.1. Szállítólevél
          7.6.2. Visszárujegyzék
          7.6.3. Felvásárlási jegy
          7.6.4. Vételezési jegy
          7.6.5. Selejtezési jegyzőkönyv
        7.7. A HACCP dokumentumai
        7.8. Komplex gyakorló feladatok bizonylatokhoz
      8. Készletgazdálkodás
        8.1. Leltározás
          8.1.1. A leltározás szakaszai
          8.1.2. A leltárfelvétel dokumentumai és módjai
        8.2. Átlagkészlet számítása
          8.2.1. Számtani átlag
          8.2.2. Kronologikus átlag
        8.3. Áruforgalmi mérlegsor
        8.4. Forgásisebesség-mutatók
      9. Elszámoltatás
        9.1. A raktár elszámoltatása
          9.1.1. Leltáregyezőség
          9.1.2. Hiány
          9.1.3. Többlet
        9.2. A termelés elszámoltatása
        9.3. Az értékesítés elszámoltatása
          9.3.1. Az értékesítés leltárelszámoltatása
          9.3.2. Standelszámoltatás, standolás
      10. Digitális ügyvitel
        10.1. Éttermi szoftverek
        10.2. A készletgazdálkodási rendszerek funkciói
        10.3. Digitális HACCP-rendszer
        10.4. Kötelező adatszolgáltatás
          10.4.1. NAV online adatszolgáltatás
          10.4.2. NTAK online adatszolgáltatás
    Irodalomjegyzék
    Képek forrásai
    Tárgymutató
    Tartalomjegyzék
  • Cím
    Pincérek ügyviteli feladatai
    Szerző
    Cziráki Marietta
    Kiadó
    Szega Books Kft.
    Kiadói kód
    GS-8-15
    ISBN
    9786155720697
    Kiadási év
    2023