Pincérek ügyviteli feladatai
Tisztelt Oktatók! Kedves Tanulók!
Sokaknak okoz gondot a számolás és a papírmunka, azonban a magán- és szakmai életünkben egyiket sem kerülhetjük el. Amikor megkapjuk a fizetésünket, vásárolunk, számlát fizetünk, hitelt veszünk fel vagy épp félreteszünk egy bizonyos összeget havonta, bizony érdemes számolnunk. El kell tudnunk igazodni a pénzügyekkel kapcsolatos dokumentumokban is, hogy jó döntéseket hozhassunk.
Munkahelyünkön is hasznosítjuk ezt a tudást: standolunk, árut rendelünk, rendezzük a beszállító számláját, kimérjük az összetevőket, leltár során felmérjük a meglévő készletet. Pincérként ráadásul fizettetünk is: nagy körültekintést igényel, hogy az elszámolás rendben legyen. Csak néhány példa a sok közül, amikor alapvető matematikai készségekre, ügyviteli ismeretekre lesz szükségünk a szakmánkban.
Azt tapasztalatom, hogy a pénzügyi tudatlanság anyagilag kiszolgáltatottá teszi az embereket. Nem lehet sikeres egy vállalkozás sem, ahol nem tudnak megfelelően bánni a pénzzel, tervezni a költségekkel vagy a lehetséges bevétellel. Ebben a könyvben a legalapvetőbb ismereteket sajátítjuk el, melyre egy pincérnek a munkája során szüksége lehet. Bízom benne, hogy az itt tanultak az életben való könnyebb eligazodást is segítik majd. Ehhez kitartást és sok sikert kívánok!
A szerző:
Cziráki Marietta
-
TARTALOMJEGYZÉK
Előszó1. Matematikai műveletek1.1. Összeadás1.2. Kivonás1.3. Szorzás1.4. Osztás1.5. Műveleti sorrend1.6. Kerekítés1.6.1. Matematikai kerekítés1.6.2. Jogszabályi kerekítés1.7. Százalékszámítás1.8. Mértékegység-átváltás2. Vállalkozások működtetése, ellenőrzése2.1. Vállalkozás alapítása2.2. Vállalkozás fogalma2.2.1. Vállalkozásokhoz kapcsolódó legfontosabb fogalmak2.3. Vállalkozási formák2.3.1. Egyéni vállalkozó2.3.2. Gazdasági társaságok2.4. A gazdasági társaságok megszűnése, átalakulása2.4.1. Válsághelyzet2.4.2. A csődeljárás2.4.3. A felszámolás2.4.4. A végelszámolás2.4.5. A vállalkozások átalakulása2.5. Vállalkozások ellenőrzése2.5.1. Ellenőrzést végző hatóságok, szervezetek3. Munkajog, adózás3.1. Alapvető munkaügyi ismeretek3.2. Adóügyi ismeretek3.2.1. Mi az adó?3.2.2. Az adózás alapelvei, céljai3.2.3. Az adó alanya, tárgya, csoportosítása3.2.4. Főbb adófajták3.2.5. Munkavállalót terhelő járulékok3.2.6. Hozzájárulások4. Üzleti főfolyamatok4.1. Beszerzés4.1.1. A beszerzés szempontjai4.1.2. Megrendelés adminisztrációja4.1.3. Rendelési mennyiség4.1.4. Áruátvétel4.1.5. Tömegszámítás4.2. Raktározás4.2.1. Vételezés4.2.2. Veszteségszámítás4.3. Termelés4.4. Értékesítés, szolgáltatás4.4.1. Értékesítés4.4.2. Szolgáltatás5. Árképzés5.1. A leggyakoribb árképzési módszerek5.2. Nyersanyag- és alapanyagérték5.2.1. Étel-nyersanyagérték (food cost)5.2.2. Ital-alapanyagérték (beverage cost)5.3. Az eladási ár felépítése5.3.1. Áfa, nettó és bruttó ár5.3.2. Az árrés5.3.3. Haszonkulcs, anyagfelhasználás-szint, árrésszint5.3.4. Árképzés Hk%, Af% és Ász% mutatókkal5.3.5. Árképzés mérlegeléssel5.3.6. Kedvezmény, felár számítása5.3.7. A borravaló és a szervizdíj5.3.8. Forgalmi adatok elemzése6. Jövedelmezőség6.1. A jövedelmezőség tényezői6.1.1. A bevétel6.1.2. Elábé (alapanyagérték)6.1.3. Árrés, árréstömeg6.1.4. Költség6.1.5. Eredmény6.2. Jövedelmezőségi számítások6.2.1. Jövedelmezőségi tábla6.2.2. Jövedelmezőség képletei, összefüggései6.3. A vállalkozás sikeressége7. Bizonylatolás7.1. Bizonylatok csoportosítása7.2. A bizonylatok kiállítása7.3. A bizonylatok javítása7.4. A bizonylatok megőrzése7.5. Szigorú számadás alá vont bizonylatok7.5.1. Nyugta7.5.2. Egyszerűsített számla7.5.3. Számla7.5.4. Online pénztárgépek naplója7.5.5. Tehergépjármű-menetlevél7.6. A szigorú számadási kötelezettség alá nem tartozó bizonylatok7.6.1. Szállítólevél7.6.2. Visszárujegyzék7.6.3. Felvásárlási jegy7.6.4. Vételezési jegy7.6.5. Selejtezési jegyzőkönyv7.7. A HACCP dokumentumai7.8. Komplex gyakorló feladatok bizonylatokhoz8. Készletgazdálkodás8.1. Leltározás8.1.1. A leltározás szakaszai8.1.2. A leltárfelvétel dokumentumai és módjai8.2. Átlagkészlet számítása8.2.1. Számtani átlag8.2.2. Kronologikus átlag8.3. Áruforgalmi mérlegsor8.4. Forgásisebesség-mutatók9. Elszámoltatás9.1. A raktár elszámoltatása9.1.1. Leltáregyezőség9.1.2. Hiány9.1.3. Többlet9.2. A termelés elszámoltatása9.3. Az értékesítés elszámoltatása9.3.1. Az értékesítés leltárelszámoltatása9.3.2. Standelszámoltatás, standolás10. Digitális ügyvitel10.1. Éttermi szoftverek10.2. A készletgazdálkodási rendszerek funkciói10.3. Digitális HACCP-rendszer10.4. Kötelező adatszolgáltatás10.4.1. NAV online adatszolgáltatás10.4.2. NTAK online adatszolgáltatásIrodalomjegyzékKépek forrásaiTárgymutatóTartalomjegyzék
-
Cím Pincérek ügyviteli feladataiSzerző Cziráki MariettaKiadó Szega Books Kft.Kiadói kód GS-8-15ISBN 9786155720697Kiadási év 2023
- Antikvár könyvek
- Egészségügy - Szociális szolgáltatások
- Elektrotechnika - Elektronika
- Élelmiszeripar
- Építőipar
- Faipar
- Gépészet
- HVG Kiadó könyvei
- Idegenforgalom
- Informatika
- Kereskedelem
- Környezetvédelem - Vízgazdálkodás
- Közgazdaság
- Közlekedés - Geodézia
- Logisztika
- Marketing
- Mezőgazdaság - Erdészet
- Munkavédelem - Foglalkoztatás (általános)
- Népművészet - Kommunikáció
- Szépségipar
- Vendéglátás