Szakácsok ügyviteli feladatai
Szakácsok ügyviteli feladatai című tankönyvünk a szakács- és szakácstechnikus tanulók számára készített tankönyvsorozatunk része.
Szerzője Cziráki Marietta szakoktató. Kiadónknál megjelent, Molnár Kristóffal közösen jegyzett könyveit, a turizmus-vendéglátás ágazat szintén négykötetes alapozó kiadványait már ismerhetik az olvasók.
Az új kiadvány egy szakmai számításokat tartalmazó sorozat első darabja. Gazdagon illusztrált, de kezelhető méretű könyvet forgathatnak az olvasók az elméleti és gyakorlati oktatás során, amely felüthető a szükséges részeknél, és nyomtatott vagy digitális tartalma segíti a tananyag elsajátítását.
A tankönyv középpontjában a munkahelyen is hasznosítható pénzügyi-anyaggazdálkodási tudás elsajátítása áll. A kötet végigvezeti a tanulót azokon a témákon, hogyan is kalkuláljuk a nyersanyagköltséget, vagy rendelünk árut, rendezzük a beszállító számláját, mérjük ki az alapanyagokat, és leltár során miként mérjük fel a meglévő készletet.
Ez csak néhány példa a sok közül, amikor alapvető matematikai készségekre, ügyviteli ismeretekre lesz szükségünk a hétköznapokban. A könyvben számos ábra és fotó mellett műveltető, fejezetközi feladatok és a megszerzett tudás ellenőrzésére alkalmas zárófeladatok is találhatók.
A nyomtatott könyvhöz annak online elérhető verziója is jár, amely tartalmazza a kiadvány teljes anyagát kiegészítő fotókkal és érdekességekkel, mindez olyan oktatási platformokba is beilleszthető, mint például a Google Classroom vagy a Moodle.
A kötet tartalma:
- Matematikai műveletek
- Beszerzés, árurendelés
- Áruátvétel, raktározás
- Vételezés
- Árképzés
- Bizonylatolás
- Készletgazdálkodás
- Elszámoltatás
- Digitális ügyvitel
-
TARTALOMJEGYZÉKElőszó1. Matematikai műveletek1.1. Összeadás1.2. Kivonás1.3. Szorzás1.4. Osztás1.5. Műveleti sorrend1.6. Kerekítés1.6.1. Matematikai kerekítés1.6.2. Jogszabályi kerekítés1.7. Százalékszámítás1.8. Mértékegység-átváltás2. Beszerzés, árurendelés2.1. A beszerzés szempontjai2.1.1. Az üzlet állandó választéka2.1.2. Az üzlet napi választéka2.1.3. Meglévő raktárkészlet2.1.4. A helyi, szezonális termékek használata2.1.5. A hazai zöldségek, gyümölcsök2.2. Rendelési mennyiség2.2.1. Állandó választék rendelési mennyisége2.2.2. Rendezvények rendelési mennyisége2.2.3. Menük rendelési mennyisége2.3. Egyéb eszközök igénye2.4. Megrendelés adminisztrációja3. Áruátvétel, raktározás3.1. Áruátvétel3.2. Tömegszámítás3.3. Raktározás4. Vételezés4.1. A vételezés szempontjai4.2. Veszteségszámítás4.3. Tömegnövekedés-számítás4.4. A veszteség- és tömegnövekedés százaléka4.5. Komplex gyakorló feladatok5. Árképzés5.1. Nyersanyagérték5.2. Az eladási ár felépítése5.2.1. Áfa, nettó és bruttó ár5.2.2. Áfaegyenleg5.2.3. Az árrés5.2.4. Haszonkulcs, elábészint, árrésszint5.2.5. Árképzés Hk%, Af% ás Ász% mutatókkal5.2.6. Piackövető árképzés5.2.7. Kedvezmény, felár számítása6. Bizonylatolás6.1. Bizonylatok csoportosítása6.2. A bizonylatok kiállítása6.3. A bizonylatok javítása6.4. A bizonylatok megőrzése6.5. Szigorú számadás alá vont bizonylatok6.5.1. Nyugta6.5.2. Egyszerűsített számla6.5.3. Számla6.5.4. Online pénztárgépek naplója6.5.5. Tehergépjármű-menetlevél6.5.6. Vásárlók könyve6.6. A szigorú számadási kötelezettség alá nem tartozó bizonylatok6.6.1. Szállítólevél6.6.2. Visszárujegyzék6.6.3. Felvásárlási jegy6.6.4. Vételezési jegy6.6.5. Selejtezési jegyzőkönyv6.6.6. Leltárfelvételi ív6.6.7. Munkaidő-nyilvántartás6.7. A HACCP dokumentumai6.8. Komplex gyakorló feladatok bizonylatokhoz7. Készletgazdálkodás7.1. Leltározás7.1.1. A leltározás szakaszai7.1.2. A leltárfelvétel dokumentumai és módjai7.2. Átlagkészlet számítása7.2.1. Számtani átlag7.2.2. Kronologikus átlag7.3. Áruforgalmi mérlegsor7.4. Forgásisebesség-mutatók8. Elszámoltatás8.1. Raktár elszámoltatása8.2. A termelés elszámoltatása8.2.1. Tényleges anyagfelhasználás (Taf)8.2.2. Megengedett anyagfelhasználás (Maf)8.2.3. Anyagfelhasználások összehasonlítása9. Digitális ügyvitel9.1. Éttermi szoftverek9.2. A készletgazdálkodási rendszerek funkciói9.3. Digitális HACCP rendszer9.4. Kötelező adatszolgáltatásIrodalomjegyzékTárgymutató
-
Cím Szakácsok ügyviteli feladataiAlcím Anyaggazdálkodás, adminisztráció, elszámoltatásSzerző Cziráki MariettaKiadó Szega Books Kft.Kiadói kód GS-8-12ISBN 9786155720703Kiadási év 2023
- Antikvár könyvek
- Egészségügy - Szociális szolgáltatások
- Elektrotechnika - Elektronika
- Élelmiszeripar
- Építőipar
- Faipar
- Gépészet
- HVG Kiadó könyvei
- Idegenforgalom
- Informatika
- Kereskedelem
- Környezetvédelem - Vízgazdálkodás
- Közgazdaság
- Közlekedés - Geodézia
- Logisztika
- Marketing
- Mezőgazdaság - Erdészet
- Munkavédelem - Foglalkoztatás (általános)
- Népművészet - Kommunikáció
- Szépségipar
- Vendéglátás