Cukrász leszek I.
Az alapanyagok tulajdonságainak ismerete elengedhetetlenül szükséges a cukrászkészítmények technológiájának kiválasztásához. Ebben kíván segítséget nyújtani ez a tankönyv, amely egy két kötetből álló sorozat első része. A tudásanyag visszanyúl az alapozó képzés során tanultakra, azt mélyíti el, egészíti ki.
A kiadvány célja felkészíteni a cukrásztanulókat a sikeres vizsgán túl a szakmában való elhelyezkedésre. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy tisztában legyünk
– a jó receptúra felépítésével;
– az anyaghányadok méréséhez szükséges eszközökkel, a mértékegységek közötti átváltásokkal;
– az alap- és járulékos anyagokkal, azok fogalmával és tulajdonságaival;
– a tésztatípusok, a különböző krémek és töltelékek sajátosságaival, elkészítésével.
Az első kötetben a cukrásztermékek elkészítésének technológiáját sajátíthatjuk el. Az Anyaghányadbázis c. mellékletben minden olyan alaptészta és azokból készíthető sütemény, krém, töltelék, illetve öntet anyaghányada megtalálható, amely alapján komplett készterméket tudunk előállítani. Ezek külön fejezetbe kerültek. A fejezeteken belül ábécésorrendbe rendeztük a táblázatokat, a táblázatok hivatkozását pedig feltüntettük a tankönyvben is.
-
TARTALOMJEGYZÉKElőszó1. Anyaghányad1.1. Tömeg1.1.1. A tömeg mértékegységei és mérőeszközei1.2. Az űrtartalom1.3. Összetétel, anyaghányad1.3.1. A készítmények összetétele1.3.2. Számítási feladatok2. A liszt felhasználása, tésztatípusok2.1. A lisztek vizsgálata2.1.1. Őrölt termékek2.1.2. Hántolt termékek2.1.3. Félkész malomipari termékek2.2. Cukrászati alaptészták2.2.1. A tésztakészítés gépei2.2.2. Tésztalazítás2.2.3. Folyadék hozzáadása a tésztához2.2.4. Sikér2.2.5. Pihentetés, kelesztés2.3. Sütés2.3.1. A tésztafajták sütési paraméterei2.3.2. Sütés közben végbemenő változások2.3.3. A tészta ellenőrzése2.3.4. Sütés utáni teendők2.4. Alacsony sikérminőségű lisztből készíthető tészták2.4.1. Omlós tészták2.4.2. Mézes tészta2.5. Közepes sikérminőségű lisztből készíthető tészták2.5.1. Forrázott tészta2.5.2. Felvert tészta2.6. Magas sikérminőségű lisztből készíthető tészták2.6.1. Vajas tészta2.6.2. Élesztős tészták2.7. Hozzáadott glutént nem tartalmazó tészták3. A tojás felhasználása3.1. A tojás kémiai tulajdonságai3.2. A tojás gépi feldolgozása3.2.1. A tojás fertőtlenítése3.2.2. A tojáslé és a tojáspor gyártása3.3. Tojássárgájából készült krémek és felhasználásuk3.3.1. Emulzió3.3.2. Hőkezelés és lazítás3.4. Tojásfehérjéből készült krémek és felhasználásuk3.4.1. Habtészták, hőkezelés3.4.2. Lazítás3.4.3. Tojásfehérjéből készült édes sütemények3.5. Egész tojásból készült krémek és felhasználásuk3.6. A tojás helyettesítése4. Az édesítőszerek felhasználása4.1. Mivel édesítünk?4.2. A cukrászatban használt édesítőszerek csoportosítása4.3. A természetes édesítőszerek felhasználása4.3.1. Az édesítőszerek édesítőereje4.3.2. Cukorszirup készítése4.3.3. Díszítő- és burkolóanyagok4.4. Cukorpótló szerek felhasználása4.4.1. Természetes cukorhelyettesítők4.4.2. Cukoralkoholok4.5. Mesterséges édesítőszerek felhasználása4.6. A cukor szerepe az alkoholkészítésben4.6.1. Az alkohol felhasználása a cukrászatban4.7. A cukor szerepe a fagyasztásban4.8. Cukrászati hőelvonó berendezés ismerete, használata, programozása5. A zsiradékok felhasználása5.1. A tápanyagok csoportjai5.1.1. Vitaminok5.1.2. Ásványi anyagok5.1.3. A zsiradékok általános jellemzői5.1.4. A zsiradékok fajtái5.2. Zsiradékok felhasználása5.2.1. Zsiradékok felhasználása a tészták készítésénél5.2.2. Zsiradékok felhasználása a krémek készítésénél5.3. Zsiradékkal való hígítás6. A tej, a tejtermékek és a tejkészítmények felhasználása6.1. A tej jellemzői6.1.1. A tej összetevői6.2. A fogyasztási tejek hőkezelése6.2.1. Pasztörizált tej6.2.2. ESL-tej6.2.3. UHT-tej6.3. Tejtermékek6.3.1. Vaj6.3.2. Sajt6.3.3. Túró6.4. Tejkészítmények6.4.1. Tejszín6.4.2. Tejföl6.4.3. Joghurt6.4.4. Kefir6.5. Tartósított tejtermékek6.5.1. Tejpor (szárított tej)6.5.2. Kondenzált (sűrített) tej6.6. Tejtermékek és tejkészítmények technológiája6.6.1. A tejszín használata6.6.2. Ízesítés, dúsítás6.7. Növényi alapú tejtermék- és tejkészítmény-helyettesítők7. A gyümölcsök felhasználása7.1. A gyümölcs- és zöldségtartósítás fajtái, felhasználásuk7.1.1. Gyorsfagyasztás7.1.2. Vízelvonás7.1.3. Fermentálás, laktofermenvényekből vagy állatokból származó zselésítőanyagok7.1.4. Hőkezelés7.1.5. Liofilizálás vagy liofilezés, azaz fagyasztva szárítás7.1.6. Alkoholban tartósítás7.1.7. Cukorban tartósítás7.1.8. Feketítés7.2. Gyümölcsökből készíthető töltelékek7.2.1. Rétestöltelék7.2.2. Zselés gyümölcstöltelék7.2.3. Gesztenyés töltelék7.3. Zselésítés7.3.1. Állati eredetű zselésítőanyagok7.3.2. Növényi eredetű zselésítőanyagok7.3.3. Tengeri növényekből vagy állatokból származó zselésítőanyagok7.3.4. Baktériumok által előállított zselésítőanyagok8. Az olajos magvak felhasználása8.1. A főbb olajos magvak felhasználása8.1.1. Dió8.1.2. Mák8.1.3. Mandula8.1.4. Mogyoró8.1.5. Pisztácia8.1.6. Pekándió8.1.7. Makadámdió8.1.8. Paradió8.1.9. Kókuszdió8.1.10. Szezámmag8.1.11. Tökmag8.1.12. Kávé8.1.13. Kakaóbab8.1.14. Szelídgesztenye8.1.15. Kesudió8.1.16. Lenmag8.1.17. Chiamag8.2. Hengerelt tészták8.2.1. A hengerelt tészta készítése, felhasználása8.2.2. A tésztakészítés hibái és javításuk8.2.3. A tésztakészítés gépei8.2.4. Hengerelt tésztából készíthető teasütemények8.2.5. A hengerelt tészták ízesítése9. Járulékos anyagok9.1. Ízesítőanyagok9.1.1. Só9.1.2. Alkaloidtartalmú ízesítők9.2. Dúsítóanyagok9.2.1. Olajos magvak9.2.2. Tojássárgája9.2.3. Déligyümölcsök9.3. Fűszerek9.3.1. Friss fűszerek9.3.2. Szárított fűszerek9.4. Savanyítószerek (tartósítás, invertálás)9.5. Tartósítószerek9.6. Állományjavítók9.6.1. Guarmagliszt9.6.2. Szentjánoskenyérmag-liszt9.6.3. Emulgeálószerek9.7. Kényelmi termékek9.7.1. Jilk paszta9.7.2. Alapporok9.7.3. LékötőkIrodalomjegyzékKépek és QR-kódok jegyzéke, köszönetnyilvánításTárgymutatóAnyaghányadbázis1. Omlós tészták (OT)OT.1. Angol linzertésztaOT.2. Barna linzertésztaOT.3. CraquelinOT.4. Fehér linzertésztaOT.5. FlódniOT.6. Gesztenyés pathéOT.7. GyümölcskosárkaOT.8. Gyümölcsös lepényOT.9. IslerOT.10. Kakaós linzertésztaOT.11. Kevert linzi félholdOT.12/A. KindliOT.12/B. KindliOT.13. Linzi koszorúOT.14. MuffinOT.15. Pâte briséeOT.16. Pâte sabléeOT.17. Pâte sucréeOT.18. Pathé tésztaOT.19. PlezírOT.20. Pozsonyi kifliOT.21. Rákóczi-túrósOT.22. Rákóczi-túrós lepényOT.23. Sablé bretonOT.24. Sárga linzertésztaOT.25. Sós linzertésztaOT.26. Sült máktortaOT.27. Sült túrókrémtortaOT.28. Tepertős pogácsaOT.29. Túrós pogácsaOT.30. Zserbó2. Mézes tészták (MT)MT.1. Egyszerű mézeskalácsMT.2. Mézes krémesMT.3. Mézes puszedliMT.4. Mézes zserbó3. Forrázott tészták (FOT)FOT.1. Csokoládés Éclair fánkFOT.2. Paris-BrestFOT.3. Pâte à chouxFOT.4. Tejszínes képviselőfánk4. Felvert tészták (FET)FET.1. BabapiskótaFET.2. Bohém felvertFET.3. DacquoiseFET.4. Diógalette (Margaréta)FET.5. DobosfelvertFET.6. Esterházy-felvertFET.7. Felvert vajas lapFET.8. FinancierFET.9. Forrázott tészta felvertFET.10. Francia csokoládé felvertFET.11. Francia habtésztaFET.12. GyümölcskenyérFET.13. Indiáner felvertFET.14. Joconde felvertFET.15. Jojó felvertFET.16. Ízesített piskóta: kakaós felvertFET.17. Kardinális szeletFET.18. Koki felvertFET.19. MacskanyelvFET.20. Madeleine felvertFET.21. NarancsgaletteFET.22. Olasz habtésztaFET.23. PasziánszFET.24. Pomponett felvertFET.25. Sacher felvertFET.26. Sand felvertFET.27. Svájci habtésztaFET.28. Burgonyaprotein-habFET.29. Szódabikarbónával és citromlével készült felvert5. Vajas tészták (VT)VT.1. FranciakrémesVT.2. Galette des RoisVT.3. KrémesVT.4. Mille-feuilleVT.5. Mille-feuille-lapVT.6. Pastel de nataVT.7. Vajas tészta6. Élesztős tészták (ÉT)ÉT.1. Almakovász panettonéhozÉT.2. AranygaluskaÉT.3. Burgonyás pogácsaÉT.4. ChriststollenÉT.5. Croffin, CroissantÉT.6. Dán kifliÉT.7. DanishÉT.8. DoughnutÉT.9. Farsangi fánkÉT.10. Francia briósÉT.11. GubanaÉT.12. Gyúrt élesztős tésztaÉT.13. Gyúrt élesztős tészta hideg tésztavezetésselÉT.14. Gyümölcsös blundelÉT.15. Hajtogatott élesztős tésztaÉT.16. Hosszú érlelésű hajtogatott élesztősÉT.17. Jeruzsálemi kalács (Babka)ÉT.18. Kakaós csigaÉT.19. Karlsbadi túrós (Ökörszem)ÉT.20. Kevert élesztős tésztaÉT.21. Kouign AmannÉT.22. KürtőskalácsÉT.23. Pain au chocolatÉT.24. PanettoneÉT.25. Pâte à savarinÉT.26. Svájci kifliÉT.27. Túrós táska7. Cukortészták (CT)CT.1. Cukortészta (fondant)CT.2. Pastillage8. Hengerelt tészták (HT)HT.1. Diós makrontésztaHT.2. Mandulás masni, koszorúHT.3. MeggygolyóHT.4. Mogyorós makronpiskótaHT.5. MoszkauerHT.6. Párizsi rudacskaHT.7. Sütőmarcipán9. Krémek (K)K.1. AngolkrémK.2. AranykrémK.3. Cukrászkrém (Crème pâtissière)K.4. DoboskrémK.5. Esterházy-krém MÉ szerintK.6. Esterházy-krém apparellelK.7. Főzött vanílás krémK.8. Francia vajkrém (1)K.9. Francia vajkrém (2) (Crème au beuerre)K.10. Körözöttes krémK.11. MájkrémK.12. Párizsi krémK.13. SajtkrémK.14. Tojáskrém10. Gyümölcsös töltelékek (GYT)GYT.1. BefőttGYT.2. Gesztenyepüréből készült töltelékGYT.3. LekvárGYT.4. MeggyzseléGYT.5. Rétestöltelék11. Olajosmag-töltelékek (OMT)OMT.1. DióhabtöltelékOMT.2. Diópüré-töltelékOMT.3. Karamellizáltmogyoró-pralinéOMT.4. Kemény grillázsOMT.5. Puha grillázsOMT.6. Száraz diótöltelék12. Süthető töltelékek (ST)ST.1. Forrázott töltelékST.2. Frangipane krémST.3. KáposztatöltelékST.4. MákfelvertST.5. Parajos töltelékST.6. Pirított gombaST.7. Süthető kapros túrótöltelékST.8. Süthető sajttöltelékST.9. Süthető sonkatöltelékST.10. Süthető túrókrémST.11. Süthető túrótöltelékST.12. Süthető vaníliakrém13. Egyéb töltelékek (ET)ET.1. Alkohollal lepuhított marcipánET.2. BorsóproteinhabET.3. CsicseriborsóhabET.4. Száraz kakaós töltelék14. Öntetek (Ö)Ö.1. Vaníliás öntet15. Saját anyaghányadaimTárgymutatóTartalomjegyzék
-
Cím Cukrász leszek I.Szerző Lusztigh Mária - Pásztor ÉvaKiadó Szega Books Kft.Kiadói kód GS-8-16ISBN 9786155720666Kiadási év 2023
- Antikvár könyvek
- Egészségügy - Szociális szolgáltatások
- Elektrotechnika - Elektronika
- Élelmiszeripar
- Építőipar
- Faipar
- Gépészet
- HVG Kiadó könyvei
- Idegenforgalom
- Informatika
- Kereskedelem
- Környezetvédelem - Vízgazdálkodás
- Közgazdaság
- Közlekedés - Geodézia
- Logisztika
- Marketing
- Mezőgazdaság - Erdészet
- Munkavédelem - Foglalkoztatás (általános)
- Népművészet - Kommunikáció
- Szépségipar
- Vendéglátás