Faanyagismeret II.
2018-ban továbbfejlesztettük kiadónk korábbi faipari anyagtannal foglalkozó kiadványait, és tartalmukat az aktuális tantervi követelményekhez illesztettük.
Az új, háromkötetes sorozat második része öt fő témát dolgoz fel. A fa műszaki tulajdonságai című fejezet a könyv bevezető fejezete. Ebben a faanyag azon tulajdonságait gyűjtöttük össze (a nedvességtartalmon kívül), melyek a megmunkálását leginkább meghatározzák. Ilyenek pl. hőtani és égési tulajdonságai, rugalmassága, szilárdsága, keménysége, kopásállósága stb. A nedvességtartalom hatásairól a következő, A fa nedvességtartalma című fejezetben esik szó. Itt olyan, a faiparban megkerülhetetlen fogalmak jelentését ismerhetik meg a tanulók, mint a fanedvesség, a rosttelítettségi határ vagy a víztartalmi fokok. A harmadik fejezet A fa hibái és betegségei címet viseli, s ennek megfelelően ebben a fa növekedéséből, szövetszerkezeti eltéréseiből, repedéseiből eredő fahibákat, valamint a fabetegségeket tárgyaljuk. A Fűrészáruk, furnérok című negyedik fejezetben a különféle fűrészipari termékek megnevezésével, minőségi követelményeivel, térfogatának és méreteinek meghatározásával ismerkedhetnek meg a tanulók. A könyv zárófejezetében, A faanyag szárítása és kezelése címűben olyan mélységben mutatjuk be a faanyag szárításával, klimatizálásával és modifikálásával foglalkozó eljárásokat és gépeket, amilyenben szakközépiskolás és technikus tanulóknak szükségük van rá.
A gazdagon illusztrált kötet ábrái és fotói mellett műveltető, fejezetközi feladatok és a megszerzett tudás ellenőrzésére alkalmas fejezetzáró feladatlapok is találhatók. A nyomtatott könyv első harmada fekete-fehér nyomtatású, kétharmada színes.
Kinek ajánljuk?
- Asztalos és faipari technikus tanulóknak.
- Szaktanároknak, akik nyitottak a digitális tartalmakkal, pl. plusz képekkel, képsorozatokkal támogatott tanításra.
- Azoknak a szakembereknek, akik mélyebben érdeklődnek olyan faipari anyagtani kérdések iránt, mint pl. a fűrészáruk és furnérok tulajdonságai vagy a szárítás.
-
TARTALOMJEGYZÉK1. A fa műszaki tulajdonságai – bevezetés1.1. A faanyag fizikai tulajdonságai1.1.1. A faanyag sűrűsége1.1.1.1. A sűrűséget befolyásoló tényezők1.1.2. A faanyag hőtani tulajdonságai1.1.2.1. A faanyag fajhője1.1.2.2. A faanyag hőtágulása1.1.2.3. A faanyag hővezető képessége1.1.3. A faanyag égési tulajdonságai1.1.3.1. A faanyag égési folyamata1.1.3.2. A faanyag égéshője és fűtőértéke1.1.4. A faanyag akusztikai tulajdonságai1.1.4.1. A faanyag hangvezető képessége1.1.4.2. A faanyag hangszigetelő képessége1.1.4.3. A faanyag rezonálóképessége1.1.5. A faanyag elektromos tulajdonságai1.1.5.1. A faanyag elektromos szigetelő- és vezetőképessége1.1.5.2. A faanyag dielektromos állandója1.1.6. A faanyag külső megjelenése1.1.6.1. A faanyag színe1.1.6.2. A faanyag rajzolata1.1.6.3. A faanyag fénye1.1.6.4. A faanyag szöveti finomsága1.1.6.5. A faanyag illata1.2. A faanyag mechanikai tulajdonságai1.2.1. A faanyag rugalmassága1.2.1.1. Igénybevétel, alakváltozás1.2.1.2. A rugalmasság meghatározása, befolyásoló tényezők1.2.2. A faanyag szilárdsága1.2.2.1. Belső erő, feszültség1.2.2.2. Szilárdság1.2.2.3. Szilárdságot befolyásoló tényezők1.2.2.4. Húzó igénybevétel, húzószilárdság1.2.2.5. Nyomó igénybevétel, nyomószilárdság1.2.2.6. Hajlító igénybevétel, hajlítószilárdság1.2.2.7. Nyíró igénybevétel, nyírószilárdság1.2.2.8. Csavaró igénybevétel, csavarószilárdság1.2.2.9. Ütő-hajlító igénybevétel, ütő-hajlító szilárdság1.2.3. Egyéb mechanikai tulajdonságok1.2.3.1. A faanyag keménysége1.2.3.2. A faanyag kopásállósága1.2.3.3. A faanyag súrlódási tulajdonságai1.2.3.4. Hasító igénybevétel, hasítószilárdság1.2.3.5. Szeg- és csavarállóság2. A fa nedvességtartalma2.1. Higroszkóposság, a fa mint higroszkópos anyag2.2. Az egyensúlyi fanedvesség2.3. A faanyag egyensúlyi nedvességének megállapítása2.4. A nedvesség előfordulási formái a fában2.5. A rosttelítettségi határ2.6. A nedvesség megoszlása az élő fában2.7. A fanedvesség kifejezése, nettó és bruttó nedvesség2.8. A nedvesség mérése2.8.1. A kiszárításos eljárás2.8.2. Mérés elektromos eszközökkel2.9. Víztartalmi fokok (nedvességtartalmi fokok)2.10. A hiszterézis2.11. A faanyag dagadása és zsugorodása2.12. A dagadást és zsugorodást befolyásoló egyéb tényezők2.13. A dagadási és zsugorodási anizotrópia következményei: alakváltozás, repedezés2.14. Táblásított tömörfa lapok vagy tömbösített alkatrészek méret- és alakváltozásai3. A fa hibái és betegségei3.1. A fa hibái3.1.1. A törzs alaki hibái3.1.1.1. Sudarlósság, terpeszesség3.1.1.2. Bordás növés (ormósság)3.1.1.3. Villás növés (két- és többágúság)3.1.1.4. Görbeség3.1.1.5. Ovalitás3.1.1.6. Kinövés, dudor3.1.2. Szövetszerkezeti (fejlődési) hibák3.1.2.1. Ferdeszálúság (csavartrostúság)3.1.2.2. Hullámos rostúság, fodrosság3.1.2.3. Egyenlőtlen évgyűrűszélesség3.1.2.4. Excentrikus évgyűrűszerkezet (külpontosság)3.1.2.5. Nyomott és húzott fa (reakciófa)3.1.2.6. Évgyűrűtorzulás3.1.2.7. Álévgyűrű3.1.2.8. Göcsösség3.1.2.9. Csomorosság3.1.2.10. Gyantatáskák, elgyantásodás3.1.2.11. Álgeszt3.1.2.12. Kettős szíjács (holdgyűrű)3.1.3. Az élő fa repedései3.1.3.1. Fagyrepedés, fagyléc3.1.3.2. Gyűrűs repedés3.1.3.3. Bélrepedés3.1.3.4. Villámsújtás, viharkárok3.1.4. Kezelés okozta fahibák3.2. A fa betegségei3.2.1. A farontó gombák és az általuk okozott betegségek3.2.1.1. A farontó gombák hatásmechanizmusa3.2.1.2. A farontó gombák okozta károsodások fajtái3.2.1.3. Penészesedés (felületi elszíneződés)3.2.1.4. Kékülés (kékesedés)3.2.1.5. Fülledés3.2.1.6. Korhadás3.2.1.7. A fontosabb korhasztó gombák jellemzése3.2.2. A baktériumok3.2.3. Az élősködő cserjék3.2.4. A farontó rovarok3.2.5. Egyéb állati károsítók3.2.6. Az éghajlati tényezők okozta károsodások4. Fűrészáruk, furnérok4.1. Fűrészipari termékek4.1.1. Fűrészáru-választékok4.1.1.1. Fenyő fűrészáru-választékok és minőségi követelmények4.1.1.2. Lombos fűrészáru-választékok és minőségi követelmények4.1.2. A fűrészáru méreteinek és térfogatának meghatározása4.1.3. A fűrészáruk különféle megnevezései4.1.4. Egyéb fűrészáruk4.2. Furnérok4.2.1. Furnérok fajtái az előállítás módja szerint4.2.1.1. Hasított (késelt) furnérok4.2.1.2. Hámozott furnérok4.2.1.3. Fűrészelt furnérok4.2.1.4. Különleges furnérok4.2.2. Furnérok fajtái a felhasználás szerint4.2.3. Furnérok mérete, minősítése és tárolása5. A faanyag szárítása, kezelése5.1. A faanyag szárítása5.1.1. Természetes szárítás5.1.2. Mesterséges szárítás5.1.2.1. Konvekciós szárítók5.1.2.2. Kondenzációs szárítók5.1.2.3. Vákuumszárítók5.1.2.4. Nagyfrekvenciás szárítók5.2. A faanyag klimatizálása5.3. A fűrészipari választékok gőzőlése, főzése5.3.1. A faanyag gőzölése5.3.2. A faanyag főzése5.4. A faanyag modifikálása5.4.1. A faanyag termikus kezelése5.4.1.1. Termikus kezelés gázokban, ThermoWood® eljárás5.4.1.2. Termikus kezelés olajokban
-
Cím Faanyagismeret II.Szerző Veres RékaKiadó Szega Books Kft.Kiadói kód GS-4-28ISBN 9786155720130Kiadási év 2023
- Antikvár könyvek
- Egészségügy - Szociális szolgáltatások
- Elektrotechnika - Elektronika
- Élelmiszeripar
- Építőipar
- Faipar
- Gépészet
- HVG Kiadó könyvei
- Idegenforgalom
- Informatika
- Kereskedelem
- Környezetvédelem - Vízgazdálkodás
- Közgazdaság
- Közlekedés - Geodézia
- Logisztika
- Marketing
- Mezőgazdaság - Erdészet
- Munkavédelem - Foglalkoztatás (általános)
- Népművészet - Kommunikáció
- Szépségipar
- Vendéglátás