Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


Faanyagismeret II.

Faanyagismeret II.
3 400 Ft

2018-ban továbbfejlesztettük kiadónk korábbi faipari anyagtannal foglalkozó kiadványait, és tartalmukat az aktuális tantervi követelményekhez illesztettük.

Az új, háromkötetes sorozat második része öt fő témát dolgoz fel. A fa műszaki tulajdonságai című fejezet a könyv bevezető fejezete. Ebben a faanyag azon tulajdonságait gyűjtöttük össze (a nedvességtartalmon kívül), melyek a megmunkálását leginkább meghatározzák. Ilyenek pl. hőtani és égési tulajdonságai, rugalmassága, szilárdsága, keménysége, kopásállósága stb. A nedvességtartalom hatásairól a következő, A fa nedvességtartalma című fejezetben esik szó. Itt olyan, a faiparban megkerülhetetlen fogalmak jelentését ismerhetik meg a tanulók, mint a fanedvesség, a rosttelítettségi határ vagy a víztartalmi fokok. A harmadik fejezet A fa hibái és betegségei címet viseli, s ennek megfelelően ebben a fa növekedéséből, szövetszerkezeti eltéréseiből, repedéseiből eredő fahibákat, valamint a fabetegségeket tárgyaljuk. A Fűrészáruk, furnérok című negyedik fejezetben a különféle fűrészipari termékek megnevezésével, minőségi követelményeivel, térfogatának és méreteinek meghatározásával ismerkedhetnek meg a tanulók. A könyv zárófejezetében, A faanyag szárítása és kezelése címűben olyan mélységben mutatjuk be a faanyag szárításával, klimatizálásával és modifikálásával foglalkozó eljárásokat és gépeket, amilyenben szakközépiskolás és technikus tanulóknak szükségük van rá.

A gazdagon illusztrált kötet ábrái és fotói mellett műveltető, fejezetközi feladatok és a megszerzett tudás ellenőrzésére alkalmas fejezetzáró feladatlapok is találhatók. A nyomtatott könyv első harmada fekete-fehér nyomtatású, kétharmada színes.

Kinek ajánljuk?

  • Asztalos és faipari technikus tanulóknak.
  • Szaktanároknak, akik nyitottak a digitális tartalmakkal, pl. plusz képekkel, képsorozatokkal támogatott tanításra.
  • Azoknak a szakembereknek, akik mélyebben érdeklődnek olyan faipari anyagtani kérdések iránt, mint pl. a fűrészáruk és furnérok tulajdonságai vagy a szárítás.
  • TARTALOMJEGYZÉK
      1. A fa műszaki tulajdonságai – bevezetés
        1.1. A faanyag fizikai tulajdonságai
          1.1.1. A faanyag sűrűsége
            1.1.1.1. A sűrűséget befolyásoló tényezők
          1.1.2. A faanyag hőtani tulajdonságai
            1.1.2.1. A faanyag fajhője
            1.1.2.2. A faanyag hőtágulása
            1.1.2.3. A faanyag hővezető képessége
          1.1.3. A faanyag égési tulajdonságai
            1.1.3.1. A faanyag égési folyamata
            1.1.3.2. A faanyag égéshője és fűtőértéke
          1.1.4. A faanyag akusztikai tulajdonságai
            1.1.4.1. A faanyag hangvezető képessége
            1.1.4.2. A faanyag hangszigetelő képessége
            1.1.4.3. A faanyag rezonálóképessége
          1.1.5. A faanyag elektromos tulajdonságai
            1.1.5.1. A faanyag elektromos szigetelő- és vezetőképessége
            1.1.5.2. A faanyag dielektromos állandója
          1.1.6. A faanyag külső megjelenése
            1.1.6.1. A faanyag színe
            1.1.6.2. A faanyag rajzolata
            1.1.6.3. A faanyag fénye
            1.1.6.4. A faanyag szöveti finomsága
            1.1.6.5. A faanyag illata
        1.2. A faanyag mechanikai tulajdonságai
          1.2.1. A faanyag rugalmassága
            1.2.1.1. Igénybevétel, alakváltozás
            1.2.1.2. A rugalmasság meghatározása, befolyásoló tényezők
          1.2.2. A faanyag szilárdsága
            1.2.2.1. Belső erő, feszültség
            1.2.2.2. Szilárdság
            1.2.2.3. Szilárdságot befolyásoló tényezők
            1.2.2.4. Húzó igénybevétel, húzószilárdság
            1.2.2.5. Nyomó igénybevétel, nyomószilárdság
            1.2.2.6. Hajlító igénybevétel, hajlítószilárdság
            1.2.2.7. Nyíró igénybevétel, nyírószilárdság
            1.2.2.8. Csavaró igénybevétel, csavarószilárdság
            1.2.2.9. Ütő-hajlító igénybevétel, ütő-hajlító szilárdság
          1.2.3. Egyéb mechanikai tulajdonságok
            1.2.3.1. A faanyag keménysége
            1.2.3.2. A faanyag kopásállósága
            1.2.3.3. A faanyag súrlódási tulajdonságai
            1.2.3.4. Hasító igénybevétel, hasítószilárdság
            1.2.3.5. Szeg- és csavarállóság
      2. A fa nedvességtartalma
        2.1. Higroszkóposság, a fa mint higroszkópos anyag
        2.2. Az egyensúlyi fanedvesség
        2.3. A faanyag egyensúlyi nedvességének megállapítása
        2.4. A nedvesség előfordulási formái a fában
        2.5. A rosttelítettségi határ
        2.6. A nedvesség megoszlása az élő fában
        2.7. A fanedvesség kifejezése, nettó és bruttó nedvesség
        2.8. A nedvesség mérése
          2.8.1. A kiszárításos eljárás
          2.8.2. Mérés elektromos eszközökkel
        2.9. Víztartalmi fokok (nedvességtartalmi fokok)
        2.10. A hiszterézis
        2.11. A faanyag dagadása és zsugorodása
        2.12. A dagadást és zsugorodást befolyásoló egyéb tényezők
        2.13. A dagadási és zsugorodási anizotrópia következményei: alakváltozás, repedezés
        2.14. Táblásított tömörfa lapok vagy tömbösített alkatrészek méret- és alakváltozásai
      3. A fa hibái és betegségei
        3.1. A fa hibái
          3.1.1. A törzs alaki hibái
            3.1.1.1. Sudarlósság, terpeszesség
            3.1.1.2. Bordás növés (ormósság)
            3.1.1.3. Villás növés (két- és többágúság)
            3.1.1.4. Görbeség
            3.1.1.5. Ovalitás
            3.1.1.6. Kinövés, dudor
          3.1.2. Szövetszerkezeti (fejlődési) hibák
            3.1.2.1. Ferdeszálúság (csavartrostúság)
            3.1.2.2. Hullámos rostúság, fodrosság
            3.1.2.3. Egyenlőtlen évgyűrűszélesség
            3.1.2.4. Excentrikus évgyűrűszerkezet (külpontosság)
            3.1.2.5. Nyomott és húzott fa (reakciófa)
            3.1.2.6. Évgyűrűtorzulás
            3.1.2.7. Álévgyűrű
            3.1.2.8. Göcsösség
            3.1.2.9. Csomorosság
            3.1.2.10. Gyantatáskák, elgyantásodás
            3.1.2.11. Álgeszt
            3.1.2.12. Kettős szíjács (holdgyűrű)
          3.1.3. Az élő fa repedései
            3.1.3.1. Fagyrepedés, fagyléc
            3.1.3.2. Gyűrűs repedés
            3.1.3.3. Bélrepedés
            3.1.3.4. Villámsújtás, viharkárok
          3.1.4. Kezelés okozta fahibák
        3.2. A fa betegségei
          3.2.1. A farontó gombák és az általuk okozott betegségek
            3.2.1.1. A farontó gombák hatásmechanizmusa
            3.2.1.2. A farontó gombák okozta károsodások fajtái
            3.2.1.3. Penészesedés (felületi elszíneződés)
            3.2.1.4. Kékülés (kékesedés)
            3.2.1.5. Fülledés
            3.2.1.6. Korhadás
            3.2.1.7. A fontosabb korhasztó gombák jellemzése
          3.2.2. A baktériumok
          3.2.3. Az élősködő cserjék
          3.2.4. A farontó rovarok
          3.2.5. Egyéb állati károsítók
          3.2.6. Az éghajlati tényezők okozta károsodások
      4. Fűrészáruk, furnérok
        4.1. Fűrészipari termékek
          4.1.1. Fűrészáru-választékok
            4.1.1.1. Fenyő fűrészáru-választékok és minőségi követelmények
            4.1.1.2. Lombos fűrészáru-választékok és minőségi követelmények
          4.1.2. A fűrészáru méreteinek és térfogatának meghatározása
          4.1.3. A fűrészáruk különféle megnevezései
          4.1.4. Egyéb fűrészáruk
        4.2. Furnérok
          4.2.1. Furnérok fajtái az előállítás módja szerint
            4.2.1.1. Hasított (késelt) furnérok
            4.2.1.2. Hámozott furnérok
            4.2.1.3. Fűrészelt furnérok
            4.2.1.4. Különleges furnérok
          4.2.2. Furnérok fajtái a felhasználás szerint
          4.2.3. Furnérok mérete, minősítése és tárolása
      5. A faanyag szárítása, kezelése
        5.1. A faanyag szárítása
          5.1.1. Természetes szárítás
          5.1.2. Mesterséges szárítás
            5.1.2.1. Konvekciós szárítók
            5.1.2.2. Kondenzációs szárítók
            5.1.2.3. Vákuumszárítók
            5.1.2.4. Nagyfrekvenciás szárítók
        5.2. A faanyag klimatizálása
        5.3. A fűrészipari választékok gőzőlése, főzése
          5.3.1. A faanyag gőzölése
          5.3.2. A faanyag főzése
        5.4. A faanyag modifikálása
          5.4.1. A faanyag termikus kezelése
            5.4.1.1. Termikus kezelés gázokban, ThermoWood® eljárás
            5.4.1.2. Termikus kezelés olajokban
  • Cím
    Faanyagismeret II.
    Szerző
    Veres Réka
    Kiadó
    Szega Books Kft.
    Kiadói kód
    GS-4-28
    ISBN
    9786155720130
    Kiadási év
    2023