Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


Turisztikai és szálláshely-szolgáltatási tevékenység alapjai

Turisztikai és szálláshely-szolgáltatási tevékenység alapjai
3 900 Ft

GS-8-04 Turisztikai és szálláshely-szolgáltatási tevékenység alapjai című könyv Cziráki Marietta és Molnár Kristóf tankönyvsorozatának negyedik kötete. 2022 májusában készült el, tankönyvvé nyilvánítási eljárása folyamatban van. Ahogy a sorozat további darabjai (GS-8-01 Vendégtéri értékesítés alapjai, GS-8-02 Ételkészítés alapjai, GS-8-03 Cukrászati termelés alapjai), úgy ez a kiadvány is a 2020-ban megjelent programtantervek, illetve képzési és kimeneti követelmények alapján készült az ágazati alapoktatás számára.

Bevezető tankönyv. Az 1-4. fejezetet feldolgozva a tanulók alapszintű szakmai tudást szerezhetnek: megismerkedhetnek a turisztikai alapfogalmakkal, a szálláshelyek típusaival, területeivel, berendezéseivel és az ott betölthető munkakörökkel. A későbbi tanévek szakmai ismeretei erre a tudásra épülhetnek rá. Az 5-6. fejezet a magyarországi turisztikai régiókat veszi sorra. A régiók előtt összefoglaló szerepel a legfontosabb természetföldrajzi, közlekedési, gazdasági, kultúrtörténeti adottságokról és turisztikai termékekről. Ezután megyénkénti bontásban következnek a régió legismertebb látnivalói. Mindez az országunk megismerésén túl azt a célt szolgálja, hogy a diákokat felvértezze az ágazati alapvizsgára (melyen saját régiójukat kell bemutatniuk).

A tananyagot a teljes könyvben számos kreatív feladat, színes illusztráció (fotók és a szöveges részek értelmezését segítő ábrák), szakmai párbeszéd és érdekesség egészíti ki. 

A nyomtatott könyvhöz digitális hozzáférés is jár, amely tartalmazza a kiadvány anyagát nagyítható ábrákkal, kiegészítő fotókkal, képsorozatokkal, plusz információkkal. A könyv digitális változatában egy ráadás fejezet is olvasható, amely ismeretanyagával kifejezetten az ágazati alapvizsgára készíti fel a diákokat.

Tartalom

  1. A turizmus története és jelentősége
  2. Klasszikus turisztikai termékek és hazai trendjeik
  3. Szálláshelyek csoportosítása és minősítése
  4. Szálláshelyek tevékenységei, területei, munkakörei
  5. Turisztikai régióink: Budapest és Közép-Duna-vidék
  6. Turisztikai régióink: Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Tisza-tó
  7. Turisztikai régióink: Dél-Alföld és Dél-Dunántúl
  8. Turisztikai régióink: Nyugat-Dunántúl, Közép-Dunántúl és Balaton régió
  9. Miből áll az ágazati alapvizsga? (Digitális extra fejezet)
  • TARTALOMJEGYZÉK
      1. A turizmus története és jelentősége
        1.1. A turizmus története
          1.1.1. A vándorló közösségektől az ókori utazásokig
          1.1.2. Utazás a középkorban
          1.1.3. Az újkori gyarmatosítástól a turizmus kialakulásáig
          1.1.4. Turizmus a 20. században
        1.2. A turizmus felttelrendszere
          1.2.1. Vonzerő
          1.2.2. Fogadóképesség
        1.3. A turizmus jelentősége
          1.3.1. Társadalmi jelentőség
          1.3.2. Egészségügyi jelentőség
          1.3.3. Kulturális jelentőség
          1.3.4. Politikai jelentőség
          1.3.5. Gazdasági jelentőség
          1.3.6. Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030
      2. Klasszikus turisztikai termékek és hazai trendjeik
        2.1. Turisztikai termékek
          2.1.1. Egészségturizmus
          2.1.2. Kulturális turizmus
          2.1.3. Bor- és gasztronómiai turizmus
          2.1.4. Hivatásturizmus (MICE)
          2.1.5. Rendezvényturizmus
          2.1.6. Aktív és természeti turizmus
          2.1.7. Egyéb csoportosítási lehetőségek
      3. Szálláshelyek csoportosítása, minősítése
        3.1. Szálláshely-szolgáltatók
        3.2. A szálláshelyek típusai
        3.3. A szálláshelyek minősítése
          3.3.1. A csillagok rendszere
          3.3.2. Jellemző ellátási formák
          3.3.3. A szobák felszereltsége és berendezése
      4. Szálláshelyek tevékenységei, területei, munkakörei
        4.1. Milyen elvárásoknak kell megfelelnünk?
        4.2. A turizmus munkakörei
          4.2.1. Szálláshelyi személyzet
        4.3. Szálláshely-szolgáltatáshoz kapcsolódó tevékenységek
          4.3.1. Az elszállásolással kapcsolatos tevékenységek, területek, munkakörök
          4.3.2.Szálláshelyek ellátási tevékenysége (food and beverage részleg – F&B)
          4.3.3. Egyéb szolgáltatások
          4.3.4. Kiegészítő tevékenységek
        4.4. Munka-, baleset- és tűzvédelmi szabályok
          4.4.1. Biztonsági intézkedések
          4.4.2. Tűzvédelem
          4.4.3. Balesetvédelem
          4.4.4. Egészségvédelem
          4.4.5. Tulajdonvédelem és kártérítési/letéti felelősség
          4.4.6. Környezetvédelem
        4.5. Magyar és idegen nyelvű szakkifejezések szótára
      5. Turisztikai régióink: Budapest és Közép-Duna-vidék
        5.1. Csodálatos Magyarország
        5.2. Turisztikai régiók és turisztikai térségek
        5.3. Budapest–Közép-Duna-vidék régió
          5.3.1. Budapest
          5.3.2. A Közép-Duna-vidék régió Budapest környéki részei
      6. Turisztikai régióink: Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Tisza-tó
        6.1. Észak-Magyarország régió
          6.1.1. A régió jellemzői
          6.1.2. Turisztikai termékek a régióban
        6.2. Észak-Alföld régió
          6.2.1. A régió jellemzői
          6.2.2. Turisztikai termékek a régióban
        6.3. Tisza-tó régió
      7. Turisztikai régióink: Dél-Alföld és Dél-Dunántúl
        7.1. Dél-Alföld régió
          7.1.1. A régió jellemzői
          7.1.2. Turisztikai termékek a régióban
        7.2. Dél-Dunántúl régió
          7.2.1. A régió jellemzői
          7.2.2. Turisztikai termékek a régióban
      8. Turisztikai régióink: Nyugat-Dunántúl, Közép-Dunántúl és Balaton régió
        8.1. Nyugat-Dunántúl régió
          8.1.1. A régió jellemzői
          8.1.2. Turisztikai termékek a régióban
        8.2. Közép-Dunántúl régió
          8.2.1. A régió jellemzői
          8.2.2. Turisztikai termékek a régióban
        8.3. Balaton régió
          8.3.1. A régió jellemzői
          8.3.2. Turisztikai termékek a régióban
      9. Miből áll az ágazati alapvizsga? – digitális extra fejezet
  • Cím
    Turisztikai és szálláshely-szolgáltatási tevékenység alapjai
    Szerző
    Cziráki Marietta - Molnár Kristóf
    Kiadó
    Szega Books Kft.
    Kiadói kód
    GS-8-04
    ISBN
    9786155820482
    Kiadási év
    2022