Turisztikai és szálláshely-szolgáltatási tevékenység alapjai
A GS-8-04 Turisztikai és szálláshely-szolgáltatási tevékenység alapjai című könyv Cziráki Marietta és Molnár Kristóf tankönyvsorozatának negyedik kötete. 2022 májusában készült el, tankönyvvé nyilvánítási eljárása folyamatban van. Ahogy a sorozat további darabjai (GS-8-01 Vendégtéri értékesítés alapjai, GS-8-02 Ételkészítés alapjai, GS-8-03 Cukrászati termelés alapjai), úgy ez a kiadvány is a 2020-ban megjelent programtantervek, illetve képzési és kimeneti követelmények alapján készült az ágazati alapoktatás számára.
Bevezető tankönyv. Az 1-4. fejezetet feldolgozva a tanulók alapszintű szakmai tudást szerezhetnek: megismerkedhetnek a turisztikai alapfogalmakkal, a szálláshelyek típusaival, területeivel, berendezéseivel és az ott betölthető munkakörökkel. A későbbi tanévek szakmai ismeretei erre a tudásra épülhetnek rá. Az 5-6. fejezet a magyarországi turisztikai régiókat veszi sorra. A régiók előtt összefoglaló szerepel a legfontosabb természetföldrajzi, közlekedési, gazdasági, kultúrtörténeti adottságokról és turisztikai termékekről. Ezután megyénkénti bontásban következnek a régió legismertebb látnivalói. Mindez az országunk megismerésén túl azt a célt szolgálja, hogy a diákokat felvértezze az ágazati alapvizsgára (melyen saját régiójukat kell bemutatniuk).
A tananyagot a teljes könyvben számos kreatív feladat, színes illusztráció (fotók és a szöveges részek értelmezését segítő ábrák), szakmai párbeszéd és érdekesség egészíti ki.
A nyomtatott könyvhöz digitális hozzáférés is jár, amely tartalmazza a kiadvány anyagát nagyítható ábrákkal, kiegészítő fotókkal, képsorozatokkal, plusz információkkal. A könyv digitális változatában egy ráadás fejezet is olvasható, amely ismeretanyagával kifejezetten az ágazati alapvizsgára készíti fel a diákokat.
Tartalom
- A turizmus története és jelentősége
- Klasszikus turisztikai termékek és hazai trendjeik
- Szálláshelyek csoportosítása és minősítése
- Szálláshelyek tevékenységei, területei, munkakörei
- Turisztikai régióink: Budapest és Közép-Duna-vidék
- Turisztikai régióink: Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Tisza-tó
- Turisztikai régióink: Dél-Alföld és Dél-Dunántúl
- Turisztikai régióink: Nyugat-Dunántúl, Közép-Dunántúl és Balaton régió
- Miből áll az ágazati alapvizsga? (Digitális extra fejezet)
-
TARTALOMJEGYZÉK1. A turizmus története és jelentősége1.1. A turizmus története1.1.1. A vándorló közösségektől az ókori utazásokig1.1.2. Utazás a középkorban1.1.3. Az újkori gyarmatosítástól a turizmus kialakulásáig1.1.4. Turizmus a 20. században1.2. A turizmus felttelrendszere1.2.1. Vonzerő1.2.2. Fogadóképesség1.3. A turizmus jelentősége1.3.1. Társadalmi jelentőség1.3.2. Egészségügyi jelentőség1.3.3. Kulturális jelentőség1.3.4. Politikai jelentőség1.3.5. Gazdasági jelentőség1.3.6. Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 20302. Klasszikus turisztikai termékek és hazai trendjeik2.1. Turisztikai termékek2.1.1. Egészségturizmus2.1.2. Kulturális turizmus2.1.3. Bor- és gasztronómiai turizmus2.1.4. Hivatásturizmus (MICE)2.1.5. Rendezvényturizmus2.1.6. Aktív és természeti turizmus2.1.7. Egyéb csoportosítási lehetőségek3. Szálláshelyek csoportosítása, minősítése3.1. Szálláshely-szolgáltatók3.2. A szálláshelyek típusai3.3. A szálláshelyek minősítése3.3.1. A csillagok rendszere3.3.2. Jellemző ellátási formák3.3.3. A szobák felszereltsége és berendezése4. Szálláshelyek tevékenységei, területei, munkakörei4.1. Milyen elvárásoknak kell megfelelnünk?4.2. A turizmus munkakörei4.2.1. Szálláshelyi személyzet4.3. Szálláshely-szolgáltatáshoz kapcsolódó tevékenységek4.3.1. Az elszállásolással kapcsolatos tevékenységek, területek, munkakörök4.3.2.Szálláshelyek ellátási tevékenysége (food and beverage részleg – F&B)4.3.3. Egyéb szolgáltatások4.3.4. Kiegészítő tevékenységek4.4. Munka-, baleset- és tűzvédelmi szabályok4.4.1. Biztonsági intézkedések4.4.2. Tűzvédelem4.4.3. Balesetvédelem4.4.4. Egészségvédelem4.4.5. Tulajdonvédelem és kártérítési/letéti felelősség4.4.6. Környezetvédelem4.5. Magyar és idegen nyelvű szakkifejezések szótára5. Turisztikai régióink: Budapest és Közép-Duna-vidék5.1. Csodálatos Magyarország5.2. Turisztikai régiók és turisztikai térségek5.3. Budapest–Közép-Duna-vidék régió5.3.1. Budapest5.3.2. A Közép-Duna-vidék régió Budapest környéki részei6. Turisztikai régióink: Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Tisza-tó6.1. Észak-Magyarország régió6.1.1. A régió jellemzői6.1.2. Turisztikai termékek a régióban6.2. Észak-Alföld régió6.2.1. A régió jellemzői6.2.2. Turisztikai termékek a régióban6.3. Tisza-tó régió7. Turisztikai régióink: Dél-Alföld és Dél-Dunántúl7.1. Dél-Alföld régió7.1.1. A régió jellemzői7.1.2. Turisztikai termékek a régióban7.2. Dél-Dunántúl régió7.2.1. A régió jellemzői7.2.2. Turisztikai termékek a régióban8. Turisztikai régióink: Nyugat-Dunántúl, Közép-Dunántúl és Balaton régió8.1. Nyugat-Dunántúl régió8.1.1. A régió jellemzői8.1.2. Turisztikai termékek a régióban8.2. Közép-Dunántúl régió8.2.1. A régió jellemzői8.2.2. Turisztikai termékek a régióban8.3. Balaton régió8.3.1. A régió jellemzői8.3.2. Turisztikai termékek a régióban9. Miből áll az ágazati alapvizsga? – digitális extra fejezet
-
Cím Turisztikai és szálláshely-szolgáltatási tevékenység alapjaiSzerző Cziráki Marietta - Molnár KristófKiadó Szega Books Kft.Kiadói kód GS-8-04ISBN 9786155820482Kiadási év 2022
- Antikvár könyvek
- Egészségügy - Szociális szolgáltatások
- Elektrotechnika - Elektronika
- Élelmiszeripar
- Építőipar
- Faipar
- Gépészet
- HVG Kiadó könyvei
- Idegenforgalom
- Informatika
- Kereskedelem
- Környezetvédelem - Vízgazdálkodás
- Közgazdaság
- Közlekedés - Geodézia
- Logisztika
- Marketing
- Mezőgazdaság - Erdészet
- Munkavédelem - Foglalkoztatás (általános)
- Népművészet - Kommunikáció
- Szépségipar
- Vendéglátás