Szakács leszek I.
Szakács leszek I. című tankönyvünk a szakács- és szakácstechnikus tanulók számára készített, négykötetes könyvsorozatunk első darabja.
Szerzője Molnár Kristóf szakoktató. Kiadónknál megjelent, Cziráki Mariettával közösen jegyzett könyveit, a turizmus-vendéglátás ágazat szintén négykötetes alapozó kiadványait már ismerhetik az olvasók. A Szakács leszek könyvsorozat felépítése, arculata, pedagógiai szemlélete az alapozó kiadványok hagyományát viszi tovább.
A sorozat darabjainak célja hogy az alapanyagokból kiindulva bemutassák a napjainkban alkalmazott ételkészítési technológiákat és azok fizikai, kémiai hátterét. Nem receptgyűjtemények, holott természetesen tartalmazzák fázisfotókkal bemutatva a szükséges alaprecepteket. A négykötetes megjelenítésnek köszönhetően gazdagon illusztrált, de kezelhető méretű könyvet forgathatnak az olvasók az elméleti és gyakorlati oktatás során, amely felüthető a szükséges részeknél, és nyomtatott vagy digitális tartalma segíti a tananyag elsajátítását.
Az I. kötet középpontjában a növényi alapanyagok és az elkészítésükhöz kapcsolódó technológiák állnak. A kötetben a számos ábra és fotó mellett műveltető, fejezetközi feladatok és a megszerzett tudás ellenőrzésére alkalmas zárófeladatok is találhatók.
A nyomtatott könyvhöz annak online elérhető verziója is jár, amely tartalmazza a kiadvány teljes anyagát kiegészítő fotókkal és érdekességekkel, és olyan oktatási platformokba is beilleszthető, mint például a Google Classroom vagy a Moodle.
Az I. kötet tartalma:
- Alapok
- Élelmiszerismeret: növényi eredetű alapanyagok
- Zöldségek és gyümölcsök technológiái
- Kisszótár
-
TARTALOMJEGYZÉKElőszó1. Alapok1.1. Miért készítünk ételeket?1.2. Ízlés, ízérzékelés1.2.1. Ízek és aromák1.2.2. Hőmérséklet1.2.3. Tapintás, szájérzet1.2.4. Látás1.2.5. Hallás1.2.6. Neurogasztronómia1.3. Ízesítőanyagok1.3.1. Sós ízhatás1.3.2. Édes ízhatás1.3.3. Savanyú ízhatás1.3.4. Keserű ízhatás1.3.5. Umami1.3.6. Zsír (zsiradékok)1.4. Aromaképző anyagok1.4.1. Fűszerek1.4.2. Alkohol1.5. Hogyan ízesítsünk?1.6. Étel- és ízpárosítás2. Élelmiszerismeret: növényi eredetű alapanyagok2.1. Táplálkozási alapismeretek2.1.1. Szénhidrátok2.1.2. Fehérjék2.1.3. Zsírok2.1.4. Védőtápanyagok2.1.5. Emésztés2.2. Zöldségek és gombák2.2.1. A minőségi termények fogyasztásának előnyei2.2.2. Termények íze2.2.3. Szezonalitás2.2.4. Beltartalmi értékek2.2.5. Miért kell megfőzni a növényeket?2.2.6. A zöldségek konyhai tulajdonságai2.3. Fűszerek és friss fűszernövények2.3.1. A fűszerek felhasználása2.4. Gabonafélék2.5. Gyümölcsök2.5.1. A gyümölcsök tárolása2.5.2. A gyümölcsök konyhai tulajdonságai2.6. Ehető virágok3. Zöldségek és gyümölcsök technológiái3.1. Higiénia3.2. Árubeszerzés3.2.1. A séf kapcsolata a beszállítókkal és a termelőkkel3.2.2. Áruátvétel3.3. Tárolás3.3.1. Gyümölcsök eltarthatóságának meghosszabbítása3.4. Előkészítés3.4.1. Hámozás3.4.2. Darabolás3.4.3. Példák a zöldségek előkészítési feladataira3.5. Technológiák3.5.1. Nedves hőkezelési eljárások3.5.2. Száraz hőkezelési eljárások3.5.3. Olajban sütés3.6. Bundázás3.6.1. A bundázás technikái3.7. A burgonya technológiái3.7.1. A burgonyafajta kiválasztása3.7.2. Előkészítés3.7.3. Elkészítés3.8. A gombák technológiái3.8.1. A gombák sütése3.8.2. A gombák párolása és szotírozása3.8.3. A gombák tartósítása3.9. Különleges eljárások3.9.1. Mikrohullámú sütő3.9.2. Füstölés3.9.3. Dehidratálás3.9.4. Fagyasztva szárítás3.9.5. Gyümölcs- és zöldségimpregnálás4. KisszótárTárgymutatóIrodalomjegyzékKépek és QR-kódok jegyzéke, köszönetnyilvánításTartalomjegyzék
-
Cím Szakács leszek I.Szerző Molnár KristófKiadó Szega Books Kft.Kiadói kód GS-8-07ISBN 9786155720642Kiadási év 2023
- Antikvár könyvek
- Egészségügy - Szociális szolgáltatások
- Elektrotechnika - Elektronika
- Élelmiszeripar
- Építőipar
- Faipar
- Gépészet
- HVG Kiadó könyvei
- Idegenforgalom
- Informatika
- Kereskedelem
- Környezetvédelem - Vízgazdálkodás
- Közgazdaság
- Közlekedés - Geodézia
- Logisztika
- Marketing
- Mezőgazdaság - Erdészet
- Munkavédelem - Foglalkoztatás (általános)
- Népművészet - Kommunikáció
- Szépségipar
- Vendéglátás