Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


Faipari anyagismeret

Faipari anyagismeret
2 000 Ft

A könyvet az asztalos és az ács képzés számára állítottuk össze. A könyvben röviden összefoglaljuk a fa anyagtani szempontból fontos biológiai felépítését, kémiai összetételét, fizikai tulajdonságait. Bemutatjuk a faipar számára legfontosabb hazai és egzóta fafajokat. A faanyag nedvességtartalmával kapcsolatos ismereteket kidolgozott és önállóan megoldható feladatok segítségével is el lehet sajátítani. A műszaki tulajdonságok mind az asztalosok, mind az ácsok számára fontosak. A faanyag hibáinak elsajátítását gazdag képi illusztráció segíti. A különböző ipari alapanyagok között megtaláljuk a régebbi és a legkorszerűbb alapanyagokat is. Az asztalosipari kiegészítő anyagokkal (kárpitos anyagok, fémek, üvegek) rövid fejezetekben külön-külön foglalkozunk. A kiadványt faanyagvédelemmel kapcsolatos ismeretek zárják. A könyvet gyakorlati, munkáltató feladatokkal, számításokkal tesszük könnyen megérthetővé, elsajátíthatóvá.

Fontosnak  tartjuk kiemelni, hogy a faipari technikusoknak és szakembereknek készült GS-4-27 Faanyagismeret I.GS-4-28 Faanyagismeret II.GS-4-29 Faanyagismeret III. című könyvekhez képest ez a kiadvány a szakiskolás sajátosságokhoz igazodva rövidebb információtartalmú.

  • TARTALOMJEGYZÉK
    1. A fa szerkezeti felépítése
        1.1. A fa mint növény
        1.2. A növényi sejt felépítése
          1.2.1. A sejtfal kialakulása és szerkezete
        1.3. A fatest mikroszkópos szerkezete
          1.3.1. A fa szövetei
          1.3.2. A fa- és háncstest szöveteit felépítő sejtek
          1.3.3. A fa szövetrendszerei
        1.4. A fa makroszkópos szerkezete
          1.4.1. Anatómiai metszet, anatómiai irány
          1.4.2. Inhomogén, anizotróp anyag
          1.4.3. Elsődleges makroszkópos meghatározók
            1.4.3.1. Évgyűrűk
            1.4.3.2. Edények
            1.4.3.3. Bélsugarak
            1.4.3.4. Gyantajáratok
          1.4.4. Másodlagos makroszkópos meghatározók
            1.4.4.1. Szijács
            1.4.4.2. Geszt
            1.4.4.3. Kéreg
            1.4.4.4. Bél
            1.4.4.5. Bélfoltok
    Kérdések és gyakorlófeladatok
      2. A fatest kémiai összetétele
        2.1.A fa elemi összetétele
        2.2.A fa vegyületei
          2.2.1. A sejtfalalkotó szerves anyagok
          2.2.2. A járulékos szerves anyagok
          2.2.3. A fa szervetlen anyagai
    Kérdések és gyakorlófeladatok
      3. A faipar legfontosabb fafajtái
        3.1. Tűlevelű fajok
          3.1.1. A tűlevelű fafajok elterjedése
          3.1.2. A tűlevelű fafajok általános szöveti tulajdonságai
          3.1.3. A tűlevelű fafajok általános műszaki tulajdonságai
          3.1.4. A tűlevelűek felhasználási területei
          3.1.5. A legelterjedtebb tűlevelű fafajok
            3.1.5.1. Lucfenyő
            3.1.5.2. Jegenyefenyő
            3.1.5.3. Erdeifenyő
            3.1.5.4. Feketefenyő
            3.1.5.5. Vörösfenyő
        3.2. Lombos fafajok
          3.2.1. Elterjedése
          3.2.2. Szöveti tulajdonságok
          3.2.3. Műszaki tulajdonságok
          3.2.4. Felhasználási területek
          3.2.5. Keménylombos fafajok
            3.2.5.1. Tölgyek
            3.2.5.2. Magas kőris
            3.2.5.3. Fehér akác
            3.2.5.4. Mezei szil
            3.2.5.5. Csertölgy
            3.2.5.6. Madárcseresznye
            3.2.5.7. Juhar
            3.2.5.8. Dió, közönséges dió
            3.2.5.9. Bükk
            3.2.5.10. Gyertyán
            3.2.5.11. Éger
            3.2.5.12. Platán
            3.2.5.13. Hárs
            3.2.5.14. Nyár
        3.3. Trópusi fafajok
          3.3.1. Elterjedés
          3.3.2. Általános szöveti tulajdonságok
          3.3.3. Műszaki tulajdonságok
          3.3.4. Délkelet-ázsiai fafajok
            3.3.4.1. Meranti
            3.3.4.2. Teak
            3.3.4.3. Paliszander
          3.3.5. Afrikai fafajok
            3.3.5.1. Mahagóni félék
            3.3.5.2. Afrormosia
            3.3.5.3. Ében
          3.3.6. Közép- és dél-amerikai fafajok
          3.3.7. Eukaliptuszok
      4. A fa nedvességtartalma
        4.1. Higroszkóposság
        4.2. Az egyensúlyi fanedvesség
        4.3. A nedvesség meghatározása
        4.4. A nedvesség előfordulási formái a fában
        4.5. A rosttelítettségi határ
        4.6. A nedvesség megoszlása az élő fában
        4.7. A fanedvesség kifejezése, nettó és bruttó nedvesség
        4.8. A nedvesség mérése
          4.8.1. A kiszárításos eljárás
          4.8.2. Mérés elektromos eszközökkel
        4.9. Víztartalmi fokok
        4.10. A faanyag dagadása és zsugorodása
          4.10.1. A dagadást és zsugorodást befolyásoló egyéb tényezők
          4.10.2. A dagadási és zsugorodási anizotrópia következményei
          4.10.3. Táblásított tömörfa lap méret- és alakváltozásai
    Kérdések és gyakorlófeladatok
      5. A fa műszaki tulajdonságai
        5.1. A fa sűrűsége
          5.1.1. A sűrűséget befolyásoló tényezők
        5.2. A fa hőtani tulajdonságai
          5.2.1. Hőtágulás
          5.2.2. Hővezető képesség
          5.2.3. Égési jellemzők
        5.3. A fa akusztikai tulajdonságai
          5.3.1. Hangvezető képesség
          5.3.2. Hangszigetelő képesség
        5.4. A faanyag külső megjelenése
          5.4.1. Szín
          5.4.2. Rajzolat
          5.4.3. Fény
          5.4.4. Szöveti finomság
        5.5. A fa mechanikai tulajdonságai
          5.5.1. Rugalmasság
            5.5.1.1. Igénybevétel, alakváltozás
            5.5.1.2. Rugalmasságot befolyásoló tényezők
          5.5.2. A fa szilárdsága
            5.5.2.1. Belső erő, feszültség, szilárdság
            5.5.2.2. Szilárdság
            5.5.2.3. Szilárdságot befolyásoló tényezők
          5.5.3. Keménység
          5.5.4. Kopásállóság
          5.5.5. Hasíthatóság
          5.5.6. Szeg- és csavarállóság
    Kérdések és gyakorlófeladatok
      6. A fa hibái, betegségei
        6.1. A fa hibái
          6.1.1. A törzs alaki hibái
          6.1.2. Szövetszerkezeti hibák
          6.1.3. Az élő fa repedései
          6.1.4. Kezelés okozta hibák
        6.2. A faanyag betegségei
          6.2.1. Farontó gombák
          6.2.2. Baktériumok
          6.2.3. Farontó rovarok
            6.2.3.1. A fontosabb farontó rovarok
          6.2.4. Egyéb állati károsítók
          6.2.5. Éghajlati tényezők károsodásai
    Kérdések és gyakorlófeladatok
      7. Fából készült ipari alapanyagok
        7.1. Fűrészipari termékek
          7.1.1. Fűrészáru-választékok és minőségi besorolás
            7.1.1.1. Fenyő fűrészáru-választékok és minőségi követelmények
            7.1.1.2. Lombos fűrészáru-választékok és minőségi követelmények
          7.1.2. A fűrészáru méreteinek és térfogatának meghatározása
          7.1.3. A fűrészáruk megnevezései
          7.1.4. Egyéb fűrészáruk
        7.2. Furnérok
          7.2.1. Furnérok fajtái az előállítás módja szerint
            7.2.1.1. Hasított (késelt) furnérok
            7.2.1.2. Hámozott furnérok
            7.2.1.3. Fűrészelt furnérok
            7.2.1.4. Többször késelt furnérok
          7.2.2. Furnérok fajtái a felhasználás szerint
          7.2.3. Furnérok mérete, minősítése és tárolása
        7.3. Lemezipari termékek
          7.3.1. Rétegelt termékek
            7.3.1.1. Rétegelt lemezek
            7.3.1.2. Rétegelt idomok, fatömbök
            7.3.1.3. Rétegelt furnér gerendák, épülettartók
            7.3.1.4. Háromrétegű falemezek
          7.3.2. Bútorlapok
            7.3.2.1. Lécbetétes bútorlapok
            7.3.2.2. Furnérbetétes bútorlapok
            7.3.2.3. Takarék bútorlapok
        7.4. Agglomerált termékek
          7.4.1. Faforgácslapok
          7.4.2. OSB-lapok
          7.4.3. Farostlemezek
            7.4.3.1. Alacsony (kis) sűrűségű farostlemezek
            7.4.3.2. Közepes sűrűségű farostlemezek
            7.4.3.3. Nagy sűrűségű farostlemezek
          7.4.4. Parallam
    Kérdések és gyakorlófeladatok
      8. A fa alapanyag előkészítése
        8.1. A faanyagok szárítása
          8.1.1. A faanyag természetes szárítása
            8.1.1.1. Hagyományos máglyák
            8.1.1.2. Egységrakatos máglyák
            8.1.1.3. Boules-máglyák
            8.1.1.4. Rakodólapos máglyák
            8.1.1.5. Tömör máglyák
          8.1.2. A faanyag mesterséges szárítása
            8.1.2.1. Konvekciós szárítók
            8.1.2.2. Kondenzációs szárítók
            8.1.2.3. Vákuumszárítók
        8.2. A faanyag termikus kezelései
          8.2.1. A faanyagok gőzölése
          8.2.2. A faanyag főzése
          8.2.3. A faanyagok magas hőmérsékleten végzett hőkezelése
        8.3. A faanyagok modifikálása
    Kérdések és gyakorlófeladatok
      9. A faiparban alkalmazott műanyagok
        9.1. Műanyagok csoportosítása kémiai reakció alapján
        9.2. Csoportosítás hővel szembeni tulajdonságaik alapján
          9.2.1. Hőre lágyuló műanyagok: termoplasztok
          9.2.2. Hőre keményedő műanyagok: duroplasztok
          9.2.3. Elasztomerek
        9.3. Műanyagok előfordulási formái
        9.4. A faiparban alkalmazott legfontosabb műanyagok
          9.4.1. Polimerizációs (hőre lágyuló) műanyagok és elasztomerek
          9.4.2. Polikondenzációs (hőre keményedő) műanyagok
          9.4.3. Poliaddíciós műanyagok
        9.5. A faiparban használt műanyag termékek
          9.5.1. Bútoripari műanyag termékek
          9.5.2. Épületasztalos-ipari műanyag termékek
    Kérdések és gyakorlófeladatok
      10. Fémek, fémből készült segédanyagok
        10.1. A fémek általános tulajdonságai
        10.2. A fémek ötvözetei
    Kérdések és gyakorlófeladatok
        10.3. A fémek csoportosítása
        10.4. A vas és az acél
        10.5. Az alumínium
        10.6. Gyakoribb egyéb fémek
        10.7. Szegek és csavarok
          10.7.1. Szegek
          10.7.2. Csavarok
        10.8. Vasalatok, szerelvények
    Kérdések és gyakorlófeladatok
      11. A kárpitozás anyagai
        11.1. Tartószerkezeti anyagok
        11.2. Rugók
        11.3. Párnázó- (tömő-) anyagok
          11.3.1. Természetes párnázóanyagok
          11.3.2. Mesterséges párnázóanyagok
        11.4. Bevonóanyagok
        11.5. Rögzítőanyagok
    Kérdések és gyakorlófeladatok
      12. Üvegek, tükrök, csiszolt kőzetek
        12.1. Üveg fogalma, alkalmazása
        12.2. Üveg alapanyagai, gyártás
        12.3. Az üveg utólagos megmunkálása, különleges üvegek
        12.4. Az üveg tulajdonságai
        12.5. A kőzetek
          12.5.1. Mélységbeli vulkanikus kőzetek
          12.5.2. Üledékes kőzetek
          12.5.3. Átalakult kőzetek
    Kérdések és gyakorlófeladatok
      13. Faanyagvédelem
        13.1. Faanyagvédelmi eljárások
          13.1.1. Fizikai védelem
          13.1.2. Kémiai védelem
          13.1.3. A kémiai védelem eljárásai
        13.2. Faanyagvédőszerek
          13.2.1. Faanyagvédőszerek csoportosítása
            13.2.1.1. Szervetlen sók
            13.2.1.2. Szerves oldószerben oldott szerves vegyületek
            13.2.1.3. Szerves vegyületek vizes emulziója, oldata
            13.2.1.4. Vizes lazúrok, lakkok
            13.2.1.5. Festékek
            13.2.1.6. Gázok
            13.2.1.7. Fanemesítő anyagok
        13.3. Építési előírások
      14. Tűzvédelem
        14.1. A faszerkezetek tűzállósága és éghetősége
        14.2. Égéskésleltetők
        14.3. Tűzgátló bevonatok fémfelületeken
    Kérdések és gyakorlófeladatok
      15. A faanyagvédőszerek használatának munkavédelmi szabályai
        15.1. Biztonsági adatlap és címke
        15.2. Általános egészségügyi előírások
        15.3. Környezetvédelem
          15.3.1. Biztonságos technológia kialakítása
          15.3.2. Hulladékkezelés
          15.3.3. Bejelentési kötelezettség
  • Cím
    Faipari anyagismeret
    Szerző
    Veres Réka
    Kiadó
    Szega Books Kft.
    Kiadói kód
    GS-4-16
    ISBN
    9789639702660
    Kiadási év
    2018