Faipari anyagismeret
A könyvet az asztalos és az ács képzés számára állítottuk össze. A könyvben röviden összefoglaljuk a fa anyagtani szempontból fontos biológiai felépítését, kémiai összetételét, fizikai tulajdonságait. Bemutatjuk a faipar számára legfontosabb hazai és egzóta fafajokat. A faanyag nedvességtartalmával kapcsolatos ismereteket kidolgozott és önállóan megoldható feladatok segítségével is el lehet sajátítani. A műszaki tulajdonságok mind az asztalosok, mind az ácsok számára fontosak. A faanyag hibáinak elsajátítását gazdag képi illusztráció segíti. A különböző ipari alapanyagok között megtaláljuk a régebbi és a legkorszerűbb alapanyagokat is. Az asztalosipari kiegészítő anyagokkal (kárpitos anyagok, fémek, üvegek) rövid fejezetekben külön-külön foglalkozunk. A kiadványt faanyagvédelemmel kapcsolatos ismeretek zárják. A könyvet gyakorlati, munkáltató feladatokkal, számításokkal tesszük könnyen megérthetővé, elsajátíthatóvá.
Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a faipari technikusoknak és szakembereknek készült GS-4-27 Faanyagismeret I., GS-4-28 Faanyagismeret II., GS-4-29 Faanyagismeret III. című könyvekhez képest ez a kiadvány a szakiskolás sajátosságokhoz igazodva rövidebb információtartalmú.
-
TARTALOMJEGYZÉK1. A fa szerkezeti felépítése1.1. A fa mint növény1.2. A növényi sejt felépítése1.2.1. A sejtfal kialakulása és szerkezete1.3. A fatest mikroszkópos szerkezete1.3.1. A fa szövetei1.3.2. A fa- és háncstest szöveteit felépítő sejtek1.3.3. A fa szövetrendszerei1.4. A fa makroszkópos szerkezete1.4.1. Anatómiai metszet, anatómiai irány1.4.2. Inhomogén, anizotróp anyag1.4.3. Elsődleges makroszkópos meghatározók1.4.3.1. Évgyűrűk1.4.3.2. Edények1.4.3.3. Bélsugarak1.4.3.4. Gyantajáratok1.4.4. Másodlagos makroszkópos meghatározók1.4.4.1. Szijács1.4.4.2. Geszt1.4.4.3. Kéreg1.4.4.4. Bél1.4.4.5. BélfoltokKérdések és gyakorlófeladatok2. A fatest kémiai összetétele2.1.A fa elemi összetétele2.2.A fa vegyületei2.2.1. A sejtfalalkotó szerves anyagok2.2.2. A járulékos szerves anyagok2.2.3. A fa szervetlen anyagaiKérdések és gyakorlófeladatok3. A faipar legfontosabb fafajtái3.1. Tűlevelű fajok3.1.1. A tűlevelű fafajok elterjedése3.1.2. A tűlevelű fafajok általános szöveti tulajdonságai3.1.3. A tűlevelű fafajok általános műszaki tulajdonságai3.1.4. A tűlevelűek felhasználási területei3.1.5. A legelterjedtebb tűlevelű fafajok3.1.5.1. Lucfenyő3.1.5.2. Jegenyefenyő3.1.5.3. Erdeifenyő3.1.5.4. Feketefenyő3.1.5.5. Vörösfenyő3.2. Lombos fafajok3.2.1. Elterjedése3.2.2. Szöveti tulajdonságok3.2.3. Műszaki tulajdonságok3.2.4. Felhasználási területek3.2.5. Keménylombos fafajok3.2.5.1. Tölgyek3.2.5.2. Magas kőris3.2.5.3. Fehér akác3.2.5.4. Mezei szil3.2.5.5. Csertölgy3.2.5.6. Madárcseresznye3.2.5.7. Juhar3.2.5.8. Dió, közönséges dió3.2.5.9. Bükk3.2.5.10. Gyertyán3.2.5.11. Éger3.2.5.12. Platán3.2.5.13. Hárs3.2.5.14. Nyár3.3. Trópusi fafajok3.3.1. Elterjedés3.3.2. Általános szöveti tulajdonságok3.3.3. Műszaki tulajdonságok3.3.4. Délkelet-ázsiai fafajok3.3.4.1. Meranti3.3.4.2. Teak3.3.4.3. Paliszander3.3.5. Afrikai fafajok3.3.5.1. Mahagóni félék3.3.5.2. Afrormosia3.3.5.3. Ében3.3.6. Közép- és dél-amerikai fafajok3.3.7. Eukaliptuszok4. A fa nedvességtartalma4.1. Higroszkóposság4.2. Az egyensúlyi fanedvesség4.3. A nedvesség meghatározása4.4. A nedvesség előfordulási formái a fában4.5. A rosttelítettségi határ4.6. A nedvesség megoszlása az élő fában4.7. A fanedvesség kifejezése, nettó és bruttó nedvesség4.8. A nedvesség mérése4.8.1. A kiszárításos eljárás4.8.2. Mérés elektromos eszközökkel4.9. Víztartalmi fokok4.10. A faanyag dagadása és zsugorodása4.10.1. A dagadást és zsugorodást befolyásoló egyéb tényezők4.10.2. A dagadási és zsugorodási anizotrópia következményei4.10.3. Táblásított tömörfa lap méret- és alakváltozásaiKérdések és gyakorlófeladatok5. A fa műszaki tulajdonságai5.1. A fa sűrűsége5.1.1. A sűrűséget befolyásoló tényezők5.2. A fa hőtani tulajdonságai5.2.1. Hőtágulás5.2.2. Hővezető képesség5.2.3. Égési jellemzők5.3. A fa akusztikai tulajdonságai5.3.1. Hangvezető képesség5.3.2. Hangszigetelő képesség5.4. A faanyag külső megjelenése5.4.1. Szín5.4.2. Rajzolat5.4.3. Fény5.4.4. Szöveti finomság5.5. A fa mechanikai tulajdonságai5.5.1. Rugalmasság5.5.1.1. Igénybevétel, alakváltozás5.5.1.2. Rugalmasságot befolyásoló tényezők5.5.2. A fa szilárdsága5.5.2.1. Belső erő, feszültség, szilárdság5.5.2.2. Szilárdság5.5.2.3. Szilárdságot befolyásoló tényezők5.5.3. Keménység5.5.4. Kopásállóság5.5.5. Hasíthatóság5.5.6. Szeg- és csavarállóságKérdések és gyakorlófeladatok6. A fa hibái, betegségei6.1. A fa hibái6.1.1. A törzs alaki hibái6.1.2. Szövetszerkezeti hibák6.1.3. Az élő fa repedései6.1.4. Kezelés okozta hibák6.2. A faanyag betegségei6.2.1. Farontó gombák6.2.2. Baktériumok6.2.3. Farontó rovarok6.2.3.1. A fontosabb farontó rovarok6.2.4. Egyéb állati károsítók6.2.5. Éghajlati tényezők károsodásaiKérdések és gyakorlófeladatok7. Fából készült ipari alapanyagok7.1. Fűrészipari termékek7.1.1. Fűrészáru-választékok és minőségi besorolás7.1.1.1. Fenyő fűrészáru-választékok és minőségi követelmények7.1.1.2. Lombos fűrészáru-választékok és minőségi követelmények7.1.2. A fűrészáru méreteinek és térfogatának meghatározása7.1.3. A fűrészáruk megnevezései7.1.4. Egyéb fűrészáruk7.2. Furnérok7.2.1. Furnérok fajtái az előállítás módja szerint7.2.1.1. Hasított (késelt) furnérok7.2.1.2. Hámozott furnérok7.2.1.3. Fűrészelt furnérok7.2.1.4. Többször késelt furnérok7.2.2. Furnérok fajtái a felhasználás szerint7.2.3. Furnérok mérete, minősítése és tárolása7.3. Lemezipari termékek7.3.1. Rétegelt termékek7.3.1.1. Rétegelt lemezek7.3.1.2. Rétegelt idomok, fatömbök7.3.1.3. Rétegelt furnér gerendák, épülettartók7.3.1.4. Háromrétegű falemezek7.3.2. Bútorlapok7.3.2.1. Lécbetétes bútorlapok7.3.2.2. Furnérbetétes bútorlapok7.3.2.3. Takarék bútorlapok7.4. Agglomerált termékek7.4.1. Faforgácslapok7.4.2. OSB-lapok7.4.3. Farostlemezek7.4.3.1. Alacsony (kis) sűrűségű farostlemezek7.4.3.2. Közepes sűrűségű farostlemezek7.4.3.3. Nagy sűrűségű farostlemezek7.4.4. ParallamKérdések és gyakorlófeladatok8. A fa alapanyag előkészítése8.1. A faanyagok szárítása8.1.1. A faanyag természetes szárítása8.1.1.1. Hagyományos máglyák8.1.1.2. Egységrakatos máglyák8.1.1.3. Boules-máglyák8.1.1.4. Rakodólapos máglyák8.1.1.5. Tömör máglyák8.1.2. A faanyag mesterséges szárítása8.1.2.1. Konvekciós szárítók8.1.2.2. Kondenzációs szárítók8.1.2.3. Vákuumszárítók8.2. A faanyag termikus kezelései8.2.1. A faanyagok gőzölése8.2.2. A faanyag főzése8.2.3. A faanyagok magas hőmérsékleten végzett hőkezelése8.3. A faanyagok modifikálásaKérdések és gyakorlófeladatok9. A faiparban alkalmazott műanyagok9.1. Műanyagok csoportosítása kémiai reakció alapján9.2. Csoportosítás hővel szembeni tulajdonságaik alapján9.2.1. Hőre lágyuló műanyagok: termoplasztok9.2.2. Hőre keményedő műanyagok: duroplasztok9.2.3. Elasztomerek9.3. Műanyagok előfordulási formái9.4. A faiparban alkalmazott legfontosabb műanyagok9.4.1. Polimerizációs (hőre lágyuló) műanyagok és elasztomerek9.4.2. Polikondenzációs (hőre keményedő) műanyagok9.4.3. Poliaddíciós műanyagok9.5. A faiparban használt műanyag termékek9.5.1. Bútoripari műanyag termékek9.5.2. Épületasztalos-ipari műanyag termékekKérdések és gyakorlófeladatok10. Fémek, fémből készült segédanyagok10.1. A fémek általános tulajdonságai10.2. A fémek ötvözeteiKérdések és gyakorlófeladatok10.3. A fémek csoportosítása10.4. A vas és az acél10.5. Az alumínium10.6. Gyakoribb egyéb fémek10.7. Szegek és csavarok10.7.1. Szegek10.7.2. Csavarok10.8. Vasalatok, szerelvényekKérdések és gyakorlófeladatok11. A kárpitozás anyagai11.1. Tartószerkezeti anyagok11.2. Rugók11.3. Párnázó- (tömő-) anyagok11.3.1. Természetes párnázóanyagok11.3.2. Mesterséges párnázóanyagok11.4. Bevonóanyagok11.5. RögzítőanyagokKérdések és gyakorlófeladatok12. Üvegek, tükrök, csiszolt kőzetek12.1. Üveg fogalma, alkalmazása12.2. Üveg alapanyagai, gyártás12.3. Az üveg utólagos megmunkálása, különleges üvegek12.4. Az üveg tulajdonságai12.5. A kőzetek12.5.1. Mélységbeli vulkanikus kőzetek12.5.2. Üledékes kőzetek12.5.3. Átalakult kőzetekKérdések és gyakorlófeladatok13. Faanyagvédelem13.1. Faanyagvédelmi eljárások13.1.1. Fizikai védelem13.1.2. Kémiai védelem13.1.3. A kémiai védelem eljárásai13.2. Faanyagvédőszerek13.2.1. Faanyagvédőszerek csoportosítása13.2.1.1. Szervetlen sók13.2.1.2. Szerves oldószerben oldott szerves vegyületek13.2.1.3. Szerves vegyületek vizes emulziója, oldata13.2.1.4. Vizes lazúrok, lakkok13.2.1.5. Festékek13.2.1.6. Gázok13.2.1.7. Fanemesítő anyagok13.3. Építési előírások14. Tűzvédelem14.1. A faszerkezetek tűzállósága és éghetősége14.2. Égéskésleltetők14.3. Tűzgátló bevonatok fémfelületekenKérdések és gyakorlófeladatok15. A faanyagvédőszerek használatának munkavédelmi szabályai15.1. Biztonsági adatlap és címke15.2. Általános egészségügyi előírások15.3. Környezetvédelem15.3.1. Biztonságos technológia kialakítása15.3.2. Hulladékkezelés15.3.3. Bejelentési kötelezettség
-
Cím Faipari anyagismeretSzerző Veres RékaKiadó Szega Books Kft.Kiadói kód GS-4-16ISBN 9789639702660Kiadási év 2018
- Antikvár könyvek
- Egészségügy - Szociális szolgáltatások
- Elektrotechnika - Elektronika
- Élelmiszeripar
- Építőipar
- Faipar
- Gépészet
- HVG Kiadó könyvei
- Idegenforgalom
- Informatika
- Kereskedelem
- Környezetvédelem - Vízgazdálkodás
- Közgazdaság
- Közlekedés - Geodézia
- Logisztika
- Marketing
- Mezőgazdaság - Erdészet
- Munkavédelem - Foglalkoztatás (általános)
- Népművészet - Kommunikáció
- Szépségipar
- Vendéglátás