Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


Szakács leszek II.

Szakács leszek II.
390 Ft

Szakács leszek II. című tankönyvünk Molnár Kristóf szakoktató szakács- és szakácstechnikus tanulók számára készített, négykötetes könyvsorozatának második darabja.

Szakács leszek sorozat célja az, hogy egységes pedagógiai szemlélettel és felépítéssel, az alapanyagokból kiindulva bemutassa a napjainkban alkalmazott ételkészítési technológiákat és azok fizikai, kémiai hátterét.

A II. kötetben (az elsőhöz hasonlóan) a növényi alapanyagokhoz kötődő technológiák vannak túlsúlyban. A diákok megismerkedhetnek a tészták készítésével, a hüvelyesek feldolgozásának technológiáival, valamint számos alaprecepttel az alaplevek, a mártások és a levesek világából. A receptek többségéhez fázisfotók is tartoznak, melyek abban segítenek, hogy a tanulók önállóan is, könnyebben meg tudják alkotni az ételeket. A kiadványt a tartósítási eljárásokat, köztük a napjainkban egyre népszerűbb fermentálást bemutató fejezet zárja. Mindez jó alapot képez a könyvsorozat készülő III. kötetének, mely a húsokhoz kapcsolódó technológiákat tárgyalja majd. 

A gazdagon illusztrált nyomtatott könyvhöz annak online elérhető verziója is jár, amely tartalmazza a kiadvány teljes anyagát kiegészítő fotókkal, érdekességekkel és receptekkel, és olyan oktatási platformokba is beilleszthető, mint például a Google Classroom vagy a Moodle.

A II. kötet tartalma:

  1. Gabonafélék, hüvelyesek és tészták technológiái
  2. Alaplevek és ízkivonatok
  3. Sűrítési eljárások, a mártások alapreceptjei
  4. Levesek
  5. Tartósítás

 

  • TARTALOMJEGYZÉK
    Előszó
      1. Gabonafélék, hüvelyesek és tészták technológiái
        1.1. A gabonafélék jelentősége és a gabonaszem
          1.1.1. A gabonafélékhez kapcsolódó alapfogalmak
          1.1.2. A gabonák íze
        1.2. Malomipari termékek
          1.2.1. Malomipari gyártási eljárások
          1.2.2. Őrölt termékek
        1.3. A gabonafélék elkészítési technológiái
          1.3.1. Áztatás
          1.3.2. Főzés
          1.3.3. Kásák készítése
        1.4. Rizs
          1.4.1. Rizsből készült termékek
          1.1.2. A rizs készítése
        1.5. Hüvelyesek
          1.5.1. A hüvelyesek termésének részei
          1.5.2. A hüvelyesek előkészítése
          1.5.3. A hüvelyesek főzése
          1.5.4. Hüvelyesek a magyar konyhában
        1.6. Gyúrt tészták, tésztafélék, töltött tészták
          1.6.1. Tésztakészítés és szárítás
          1.6.2. Tésztafőzés
          1.6.3. Egyéb tésztafajták
        1.7. Kevert tészták
        1.8. Tésztaszószok
      2. Alaplevek és ízkivonatok
        2.1. Mi az alaplé?
          2.1.2. Az alaplevek készítésének fő szempontjai
          2.1.3. Az alaplevek receptjei
          2.1.4. Alaplevek a 21. században
        2.2. Egyéb ízkivonatok
        2.2.1 Infúziók készítése vízzel és zsiradékkal
      3. Sűrítési eljárások, a mártások alapreceptjei
        3.1. Miért készítünk mártásokat?
        3.2. A fő összetevők
        3.3. Sűrítési eljárások
          3.3.1. A keményítőkről bővebben
          3.3.2. A 21. századi konyha modern sűrítőanyagai
        3.4. A mártások alapreceptjei
          3.4.1. Pecsenyelevek (jus)
          3.4.2. Francia alapmártások (anyamártások)
          3.4.3. Emulziós mártások
          3.4.4. Pürék
          3.4.5. Gélek
          3.4.6. Mázak
        3.5. Ízesítés
      4. Levesek
        4.1. Miért készítünk leveseket?
        4.2. Híg levesek
          4.2.1. A híg levesek készítéséről általánosan
          4.2.2. Híg levesek receptjei
        4.3. Sűrített levesek
          4.3.1. Pürélevesek
          4.3.2. Krémlevesek
          4.3.3. Bisque
        4.4. Tálalás
          4.5.1. Levesbetétötletek
      5. Tartósítás
        5.1. A tartósítás célja és előnyei
        5.2. A tartósítás módszerei
          5.2.1. Fizikai tartósítási módok
          5.2.2. Kémiai tartósítás
          5.2.3. Biológiai tartósítás
        5.3. Fermentálás (erjesztés)
          5.3.1. A fermentálás módszerei
          5.3.2. Fermentáció a konyhában
    Tárgymutató
    Irodalomjegyzék
    Képek jegyzéke, köszönetnyilvánítás
    Tartalomjegyzék
  • Cím
    Szakács leszek II.
    Szerző
    Molnár Kristóf
    Kiadó
    Szega Books Kft.
    Kiadói kód
    GS-8-08
    ISBN
    9786155720659
    Kiadási év
    2023