Környezetvédelmi alapismeretek II.
-
Tartalomjegyzék:
1. A LEVEGŐ, MINT KÖRNYEZETI ELEM (Válentiné Báldos Éva)
1.1. A légkör szerkezete, a levegő összetétele
1.2. A levegő fizikai állapothatározói
1.3. Légszennyezés folyamata, jellemzése, a levegő öntisztulási folyamatai
1.4. A levegőtisztaság-védelem
1.4.1. Emisszió szabályozás
1.4.2. Immisszió szabályozás
1.5. Kapcsolódó számítási feladatok
2. A VÍZ, MINT KÖRNYEZETI ELEM (Válentiné Báldos Éva)
2.1. A víz szerepe, a Föld vízkészlete
2.1.1. A víz hidrológiai és társadalmi körforgása
2.1.2. Szárazföldi (kontinentális) vizek csoportjai, jellemzése
2.2. Felszíni vizek
2.2.1. Állóvizek
2.2.2. Folyóvizek
2.3. Felszín alatti vizek formái
2.4. A vizek minősége
2.4.1. A víz fizikai tulajdonságai
2.4.2. A víz kémiai tulajdonságai
2.4.3. Vizek biológiai tulajdonságai
2.5. Vízminősítés, vízhasznosítások minőségi igényei
2.5.1. Vízhasznosítások minőségi követelményei
2.6. Vízminősítési rendszerek
2.6.1. A Víz Keretirányelv (VKI) új, ökológiai alapú minősítés
2.6.2. Biológiai vízminősítés
2.6.3. Bakteriológiai vízminősítés
2.7. Leggyakoribb vízszennyező anyagok és forrásai, hatásuk a vízi ökosztisztémára
2.8. A leggyakoribb vízszennyező anyagok és hatásuk
2.8.1. Felszíni vizek szennyezései
2.8.2. Felszín alatti vizek szennyezései
2.9. Kapcsolódó gyakorlati feladatok: helyszíni mérések
2.9.1. Vízmintavétel, vízminták típusai
2.9.2. A víz hőmérséklete és mérése
2.9.3. A víz organoleptikus jellemzői: a víz szaga, íze, színe
2.9.4. Az átlátszóság vizsgálata
2.9.5. pH vizsgálata
2.9.6. Oldott oxigén-tartalom helyszíni mérése
2.9.7. A természetes vizek vezetőképességének helyszíni mérése
2.9.8. A természetes vizek oldottanyag-tartalmának vizsgálata fotometriás méréssel
2.9.9. Biológiai vízvizsgálat a terepen BISEL-módszer szerint
2.10. Kapcsolódó számítási feladatok
3. A FÖLD, MINT KÖRNYEZETI ELEM (Válentiné Báldos Éva)
3.1. Talajképző tényezők, a talajképződés folyamata
3.2. Földtani tényezők
3.3. Éghajlati tényezők
3.4. Domborzati tényezők
3.5. Biológiai tényezők
3.6. A talajok kora
3.7. Talajképződés folyamata
3.8. A talajok genetikai osztályozása
3.8.1. Romtalajok
3.8.2. Éghajlati hatásra képződött talajok
3.8.3. Víz hatása alatt képződött talajok
3.9. A talajban lejátszódó anyag- és energiaátalakítási folyamatok
3.10. A talajok tulajdonságai
3.10.1. Talajok fizikai tulajdonságai
3.10.2. Talajok kémiai tulajdonságai
3.10.3. Talajok biológiai jellemzői
3.10.4. Talajvédelem
3.11. Talajszennyezés
3.12. Kapcsolódó számítási feladatok
4. TELEPÜLÉSI ALAPISMERETEK (Válentiné Báldos Éva)
4.1. Település fogalma, típusai
4.1.1. Települések alaprajzi elrendezése, funkcionális területi egységei
4.2. Urbanizáció és jellemzése
4.3. Infrastruktúra és jellemzése
4.4. Településeket ellátó közművek
4.4.1. Vízgazdálkodási közművek
4.4.2. Energiaellátási közművek
4.4.3. Távközlési közművek
4.5. Településrendezés eszközei
4.6. Épített értékek védelme, műemlékvédelem
5. A ZAJ (Válentiné Báldos Éva)
5.1. Hangtani alapfogalmak
5.2. A zaj élettani hatásai
5.3. Zajforrások és jellemzésük
5.3.1. Közlekedési zajforrások
5.3.2. Ipari zajforrások
5.3.3. Szabadidős tevékenység zajforrásai
5.4. Zajvédelem, zajvédő eszközök
5.5. Kapcsolódó számítási feladatok
6. SUGÁRVÉDELEM (Válentiné Báldos Éva)
6.1. Radioaktivitás alapfogalmai
6.2. Radioaktív izotópok alkalmazása
6.2.1. Ipari felhasználás
6.2.2. Egészségügyi felhasználás
6.3. Sugárvédelmi alapfogalmak
6.4. Energiatermelés atomerőművekben
6.5. Radioaktív hulladékok
6.6. Kapcsolódó számítási feladatok
7. HULLADÉKGAZDÁLKODÁS (Válentiné Báldos Éva)
7.1. Hulladék fogalma, csoportosítása, hulladékok környezetkárosító hatásai
7.2. Hulladékgazdálkodás fogalma, célkitűzései, hulladékhierarchia
7.3. Települési hulladék kezelésének folyamata a gyűjtéstől az ártalmatlanításig
7.4. Kapcsolódó számítási feladatok .
8. FÉNYSZENNYEZÉS (Válentiné Báldos Éva)
8.1. A fényszennyezés fogalma, forrásai
8.2. A fényszennyezés hatásai
9. MÉRÉSTECHNIKA GYAKORLAT (Konrád Elvira)
9.1. Földméréstan
9.1.1. A geodézia szerepe az információgyűjtésben
9.1.2. Alapfogalmak
9.1.3. Pontjelölések
9.1.4.Vízszintes mérések
9.1.5. Magassági mérések
9.1.6. Mérési adatok feldolgozása
9.1.7. Globális helymeghatározó rendszer
10. ANALITIKA – MÉRÉSTECHNIKA GYAKORLAT (Fakla Ida)
10.1. A minta
10.1.1. A minta fogalma
10.1.2. Mintavétel
10.1.3. A helyszíni szemle jelentősége
10.1.4. Minták tartósítása, előkészítése, tárolása
10.2. Kémiai elemző módszerek
10.2.1. Kémiai elemzés általános szabályai
10.2.2. A mérések pontossága és precizitása
10.2.3. Mérési jegyzőkönyv vezetése
10.2.4. Mérési eredmények értékelése
10.2.5. Mérési eredmények számítógépes kiértékelése
10.3. Klasszikus analitikai módszerek
10.4. Vízminták laboratóriumi vizsgálata
10.4.1. Térfogatos elemzésen alapuló gyakorlatok
10.4.1.1. Sav-bázis titrálás
10.4.1.2. Csapadékos titrálás
10.4.1.3. Komplexometriás titrálás
10.4.1.4. Redoxi titrálás
10.4.2. Tömegváltozáson alapuló, gravimetriás mérések
10.5. Talajminták laboratóriumi vizsgálata
10.5.1. Talajminta nedvességtartalmának meghatározása
11. KÖRNYEZETTECHNIKAI ALAPISMERETEK ÉS KÖRNYEZETTECHNIKAI ALAPOK GYAKORLAT (Pataki Zsolt)
11.1. Fizikai műveletek, eljárások és berendezéseik
11.1.1. A sűrűségkülönbség elvén alapuló eljárások
11.1.1.1. Az ülepítés
11.1.1.2. A sűrítés
11.1.1.3. A felúsztatás
11.1.1.4. A flotáció
11.1.1.5. A por leválasztása
11.1.2. A méretkülönbség elvén alapuló eljárások
11.1.2.1. A szűrés elméleti alapjai
11.1.2.2. A szűrők csoportosítása, felépítése
11.1.2.2.1. A rácsok és típusai
11.1.3. Szűrés, szűrők vizsgálata
11.1.4. Egyéb fizikai eljárások
11.1.4.1. Az adszorpció
11.1.4.2.A levegőztetés és berendezéseik
11.1.4.3. Sztrippelés – gázeltávolítás
11.1.4.4. Centrifugálás
11.1.4.5. Extrakció
11.1.4.6. Hőkezelés
11.1.4.7. Szárítás
11.1.4.8. Bepárlás
11.1.4.9. Kondenzáció (füstgáztisztításban)
11.1.4.10. Membráneljárások
12. KÉMIAI ELJÁRÁSOK ÉS BERENDEZÉSEIK (Pataki Zsolt)
12.1. A közömbösítés (semlegesítés) és berendezései
12.2. A csapadékképzéssel járó folyamatok és berendezéseik
12.2.1. Vízkeménység fogalma, jelentősége, vízkeménységhez kapcsolódó számítások
12.2.2. Vízlágyítási módok (hőkezelés, ionkicsapás, ioncsere) és berendezései
12.2.3. Sómentesítés és berendezései
12.3. Egyéb kémiai eljárások
12.3.1. Oxidáció, redukció, gyakorlatban alkalmazott oxidáló- és redukáló szerek
12.3.2. Fertőtlenítés és berendezései
12.3.3. Dehalogénezés jelentősége, módjai és berendezései
12.3.4. Derítés. A derítés fizikai, kémiai alapjai
12.3.5. A derítőberendezések (koagulálás, flokkulálás) főbb típusai, kialakításuk
13. BIOLÓGIAI ELJÁRÁSOK ALAPJAI ÉS BERENDEZÉSEIK (Pataki Zsolt)
13.1. A mikrobiológiai folyamatok jellemzése
13.1.1. Mikroorganizmusok fajtái, életműködése, anyagcseréje, szaporodási és biokémiai mechanizmusai
13.1.2. A mikroorganizmusok energianyerésének alapvető folyamatai: fermentáció, aerob és anaerob légzés
13.1.3. A mikroorganizmusok tápanyagszükséglete
13.2. Aerob eljárások, biológiai szennyvíztisztítás
13.2.1. Csepegtetőtestes szennyvíztisztítási eljárás
13.2.2. Merülőtárcsás szennyvíztisztítási eljárás
13.2.3. Eleveniszapos szennyvíztisztítási eljárás
13.3. Anaerob eljárások
13.3.1. Nitrogéneltávolítás biológiai eljárásai
13.3.2. Foszforeltávolítás biológiai eljárásai
13.3.3. Biogáz képződésnél lejátszódó folyamatok: a hidrolízisben, a savak keletkezésében és a metán képződésében szerepet játszó mikroorganizmusok
13.4. Iszaphasznosítás: komposztálás és feltételei
ÁBRAJEGYZÉK
TÁBLÁZATJEGYZÉK
FELHASZNÁLT IRODALOM
-
Cím Környezetvédelmi alapismeretek II.Szerző Válentiné Bárdos Éva - Konrád Elvira - Fakla Ida - Pataki ZsoltKiadó Herman Ottó Intézet (FVM)Kiadói kód Kv-001/IIISBN 9789633091128Kiadási év 2021
- Antikvár könyvek
- Egészségügy - Szociális szolgáltatások
- Elektrotechnika - Elektronika
- Élelmiszeripar
- Építőipar
- Faipar
- Gépészet
- HVG Kiadó könyvei
- Idegenforgalom
- Informatika
- Kereskedelem
- Környezetvédelem - Vízgazdálkodás
- Közgazdaság
- Közlekedés - Geodézia
- Logisztika
- Marketing
- Mezőgazdaság - Erdészet
- Munkavédelem - Foglalkoztatás (általános)
- Népművészet - Kommunikáció
- Szépségipar
- Vendéglátás