Fazekas szakmai- és anyagismeret
A tankönyv fejezetei:
1. Magyar népi fazekasság
2. Nyersanyagok a népi fazekasságban
3. Eszköz nélküli edénykészítés
4. A fazekasság eszközei
5. Korongozás
6. Retusálás, esztergálás
7. Fülezés
8. Engóbozás
9. Díszítőeljárások
10. Jel, motívum, szerkezet, forma és funkció összhangja a fazekasságban
11. A szárítás
12. A mázazás
13. Az égetés
14. Minőségellenőrzés, osztályozás, csomagolás, szállítás
15. Fazekas kisszótár
A tankönyv célja, hogy a szakmát tanuló fiatalok megismerjék a népi fazekasság technológiai folyamatait, műveleteit és azok alkalmazási lehetőségeit. A könyv bemutatja a korongozás eszközeit és műveleteit. Megismertet az alapvető díszítési technikákkal, módszerekkel és azok alkalmazásával. Bemutatja az égetési és mázazási folyamatokat. Anyagismeret területén a népi fazekasságban használatos legfontosabb alapanyagról, azok tulajdonságairól, illetve az alapanyagok beszerzési és előkészítési lehetőségeiről találhat ismereteket az olvasó a kiadványban. A képekkel gazdagon illusztrált kiadvány érdekes olvasmány lehet még a művészeti szakmacsoport szakképzéseiben résztvevőknek, illetve mindazoknak, akik érdeklődnek a fazekas mesterség iránt.
-
Cím Fazekas szakmai- és anyagismeretSzerző Barcsay AndreaKiadó NSZFHKiadói kód NS-4106871212Kiadási év 2015
- Antikvár könyvek
- Egészségügy - Szociális szolgáltatások
- Elektrotechnika - Elektronika
- Élelmiszeripar
- Építőipar
- Faipar
- Gépészet
- HVG Kiadó könyvei
- Idegenforgalom
- Informatika
- Kereskedelem
- Környezetvédelem - Vízgazdálkodás
- Közgazdaság
- Közlekedés - Geodézia
- Logisztika
- Marketing
- Mezőgazdaság - Erdészet
- Munkavédelem - Foglalkoztatás (általános)
- Népművészet - Kommunikáció
- Szépségipar
- Vendéglátás